Zastupnik Škrlec i potpredsjednik Komisije Maroš Šefčovič razgovarali o važnosti Energetske unije za Jugoistočnu Europu

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec jučer se sastao s potpredsjednikom Europske komisije za Energetsku uniju, Marošom Šefčovičem, u njegovom kabinetu u Strasbourgu. U vrlo konstruktivnom razgovoru koji je trajao punih sat vremena, glavna tema je bila uloga Energetske unije u jugoistočnoj Europi.

Potpredsjednik Komisije i zastupnik ORaH-a razgovarali su o važnosti izgradnje LNG terminala na Krku, ali i nastojanjima da se regija jugoistočne Europe konačno odmakne od korištenja ugljena i krene u smjeru dekarbonizacije energetskog i transportnog sektora. Korištenjem bogatog potencijala obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u proizvodnji i distribuciji električne i toplinske energije te industriji, malim i srednjim poduzećima moguće je smanjiti energetsku intenzivnost njihove proizvodnje čime bi oni postali konkurentniji na tržištu.

“Energetska unija bi obuhvatila ne samo države članice u jugoistočnoj Europi, nego i države koje su članice Energetske zajednice. Razgovarali smo također i o regionalnom tržištu električne energije i regionalnoj suradnji u planiranju proizvodnih kapaciteta, interkonekcije i stabilnosti sustava. Tehnička rješenja su provediva i mogu doprinijeti razvoju novih tehnologija i inovacija, ali je potrebna politička volja koja u ovom trenutku zasigurno postoji u Europskoj komisiji i Europskom parlamentu. Regionalni pristup smanjuje potrebu izgradnje novih elektrana u odnosu na pojedinačni pristup svake države, omogućava veći postotak integracije obnovljivih izvora energije, i ono što je najvažnije, za cijelu regiju smanjuje pogonske troškove te time snižava cijenu električne energije što je značajan doprinos borbi protiv energetskog siromaštva građana koje je izrazito prisutno u regiji jugoistočne Europe”, smatra Škrlec.

U svom “policy paper” dokumentu, zastupnik Škrlec dotaknuo se tema regionalne sigurnosti opskrbe energijom, regionalnog potencijala obnovljivih izvora energije (OIE), državnog upravljanja u energetskom sektoru, regionalne suradnje, regionalnog tržišta električnom energijom, implementacije EU legislative, transporta i energije, energetske učinkovitosti, Smart Grid-a i razvoja novih tehnologija i alternativnih goriva.