Zastupnik Škrlec i Slaven Dobrović zajedno za poticanje kružne ekonomije iz EU fondova

Zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec i član Odbora za regionalni razvoj Europskog parlamenta danas je u Bruxellesu organizirao konferenciju o budućnosti kohezijske politike i europskih fondova nakon 2020. godine. Kohezijska politika temelj je ravnomjernog razvoja Europske unije, a kako će korištenje europskih sredstava, čiji korisnik je i Hrvatska, izgledati nakon 2020. godine dio je aktualnih rasprava unutar europskih institucija. Na današnjoj konferenciji je također sudjelovao saborski zastupnik i bivši ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović koji je zajedno sa zastupnikom Škrlecom istaknuo važnost poticanja kružne ekonomije iz europskih fondova koja je u središtu novog plana gospodarenja otpadom, a čiji nosioci su upravo mali i srednji poduzetnici te jedinice lokalne samouprave.

Brexit već sam po sebi znači manje europskog novca na raspolaganju za manje razvijene države, a najave ograničavanja pristupa EU fondovima onim državama čije vlade neodgovorno vode javne financije predstavlja jedan od većih izazova u nizu za budućnost kohezijske politike.

“Kohezijska politika suočena je s velikim izazovima i pred nama je burno razdoblje zalaganja za očuvanje dosadašnjeg načina korištenja europskih fondova čiji prioritet je ulaganje u manje razvijena područja Europske unije. Izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a zasigurno znači i manje novaca za Hrvatsku, ali ako zanemarimo prioritet kako snaga Europske unije ovisi o razvijenosti njenih najslabijih dijelova, onda u opasnost dovodimo temeljne vrijednosti Unije i politiku integracije. Nedavno objavljeni dokument njemačke vlade potvrđuje stav određenih država članica kako bi makroekonomski pokazatelji mogli postati uvjet za korištenje EU fondova. Drugim riječima, državama čije vlade neodgovorno vode javne financije mogu se ograničiti sredstva koja su dobile na raspolaganje, što u konačnici znači kažnjavanje jedinica lokalne samouprave, poduzetnika, građana i udruga kao izravnih korisnika. Svi oni nisu odgovorni za lošu politiku svoje vlade, stoga sam ovaj tjedan supotpisao amandman koji se tome protivi i o kojemu će se glasovati na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta idući tjedan u Strasbourgu.“ – izjavio je zastupnik Škrlec.