Zastupnik Škrlec postaje član etične banke u Hrvatskoj

Podnesenim zahtjevom za članstvo u Zadruzi za etično financiranje (ZEF) zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec danas je na konferenciji za medije u svom regionalnom uredu u Splitu podržao rad Zadruge za etično financiranje, osnivačice prve razvojne banke tog tipa u Hrvatskoj, koja 22. travnja na Dan planeta Zemlje obilježava dvije godine postojanja.

Zajedno s direktoricom programa financiranja ZEF-a, Silvanom Vujnović, zastupnik Škrlec predstavio je sve prednosti koje će etičnu banku razlikovati od ostalih banaka.

“U etičnim bankama nema troškova korištenja usluga, nema naknada za vođenje računa ili transakcija, nema kredita u valutnim klauzulama, čime se potiče razvoj lokalne ekonomije i vrijednost domaće valute. U bankama koje rade prema tom modelu ljudi su važniji od profita, a projektima se pristupa individualno uzimajući u obzir isključivo one koji, osim financijske održivosti, imaju sveukupan pozitivan učinak na društvo i okoliš. Upravo sam iz tih razloga odlučio uplatiti svoj zadružni ulog i postati članom ZEF-a, odnosno suosnivačem etične banke.” –  pojasnio je Škrlec.

ZEF je članica Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka (FEBEA) koja upravlja s 40 milijardi eura imovine. Etična banka bit će u stopostotnom vlasništvu ZEF-a, što predstavlja uobičajenu praksu u drugim državama članicama Europske unije.

“U ZEF-u vjerujemo kako je pristup financiranju ljudsko pravo, a profit mora proizaći iz aktivnosti usmjerenih na dobrobit zajednice i biti ravnomjerno raspodijeljen među svim subjektima koji su pridonijeli njegovom stvaranju. Bez obzira na to kad je tko pristupio banci i bez obzira na visinu uloga, svaki član ima jednako pravo glasa po principu ‘jedan član – jedan glas’.” – izjavila je Silvana Vujnović, direktorica programa financiranja ZEF-a.

Na osnivačkoj skupštini ZEF-a sudjelovao je 101 suosnivač od pojedinačnih građana do poduzeća, OPG-ova, zadruga, udruga, sindikata, LAG-ova, gradova, općina i drugih pravnih subjekata. Dvije godine kasnije ZEF je višestruko narasla i broji gotovo 400 članova iz cijele Hrvatske, a taj se broj iz dana u dan povećava.

“Postojanje ovakve banke može znatno doprinijeti lokalnom razvoju dalmatinske regije s obzirom na njene potencijale i projekte koje ova banka postavlja kao prioritet. To su prije svega ulaganja u ekološku poljoprivredu i proizvodnju zdrave hrane, održivi turizam, energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije, te informatizaciju i nove tehnologije kao sastavni dio razvoja mreže pametnih gradova. Svaki građanin, čija ideja ili projekt odgovara navedenim ciljevima ili želi financijski podržati projekte ostalih članova, može postati članom etične banke i tako potaknuti društveno odgovorno poslovanje.” – zaključio je Škrlec.