ZELENI TJEDAN 2015. “Priroda – naše zdravlje, naše bogatstvo”

Zeleni tjedan 2015, najveća godišnja konferencija o politikama zaštite okoliša, održat će se od 3. do 5. lipnja u Bruxellesu. Tema su priroda i bioraznolikost.

Priroda je od vitalnog značaja za naše zdravlje i naše bogatstvo. Ovisimo o njoj kada su u pitanju hrana, energija, sirovine, zrak i voda koji nam omogućavaju skladan život i upravljanje našim gospodarstvom. Dijelimo ovaj planet s izvanrednom prirodnom raznolikosti koja služi kao izvor inspiracije, učenja i rekreacije; dio je naše kulturne baštine i doprinosi kvaliteti našeg života. Zaštita prirode i održavanje europske konkurentnosti moraju ići ruku pod ruku budući da priroda i politika bioraznolikosti mogu odigrati ključnu ulogu u poticanju ulaganja i stvaranju novih radnih mjesta.

Zeleni tjedan bavit će se ovim i drugim pogodnostima koje dobivamo iz prirode te donošenjem okvira kako je najbolje zaštititi. Zeleni tjedan nudi jedinstvenu priliku za raspravu te razmjenu iskustava i najboljih praksi. Tijekom proteklog desetljeća ova konferencija etablirala se kao nezaobilazan događaj za sve koji su uključeni u zaštitu okoliša. Prošlogodišnje izdanje Zelenog tjedna privuklo je oko 3100 sudionika iz državne uprave, poduzeća i industrije, nevladinih organizacija, akademske zajednice i medija. Zeleni tjedan otvoren je za javnost, a sudjelovanje je besplatno.

Više o trodnevnom programu pogledajte ovdje, a sam događaj možete pratiti i putem live streama.

Što Europska unija poduzima kako bi se zaštitila bioraznolikost?

Prema najnovijem izvještaju Europske komisije, u opasnosti od izumiranja je gotovo 15 % ptica u EU-u i 7,5 % svih morskih ribljih vrsta u europskim vodama. Strategijom EU-a o bioraznolikosti utvrđuju se mjere za zaustavljanje i smanjenje gubitka bioraznolikosti i usluga ekosustava do 2020. Komisija trenutno provodi srednjoročnu procjenu strategije kojom će se utvrditi moguća područja poboljšanja.

Komisija se također obvezuje provjeriti prikladnost zakonodavstva EU-a o prirodi. Zeleni tjedan obuhvatit će posebne sjednice na kojima će se raspravljati o tim i drugim pitanjima. Usporedno s time, internetsko savjetovanje o zakonodavstvu o prirodi – Direktiva o pticama i Direktiva o staništima – otvoreno je do 24. srpnja.