Davor Škrlec: Omogućimo građanima i gospodarstvu jeftiniju energiju

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec bio je domaćin u Bruxellesu današnjoj raspravi na visokoj razini o suradnji država članica Europske unije i trećih zemalja po pitanju korištenja obnovljivih izvora energije u sklopu projekta IEE BETTER (The Intelligent Energy Europe – Bringing Europe and Third Countries Closer together through Renewable Energies). U obliku panel diskusija na konferenciji se raspravljalo o neistraženim prilikama, ali i budućim mehanizmima regionalne suradnje putem kojih bi Europska unija i treće zemlje mogle profitirati u međusobnom korištenju obnovljivih izvora energije.

Zastupnik ORaH-a održao je pozdravni govor u kojem se osvrnuo na novi strateški okvir Energetske unije, kao i na strateški dokument Zelene energetske unije kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu. Zeleni se prije svega zalažu za smanjenje uvoza fosilnih goriva korištenjem obnovljivih izvora energije, a zastupnik Škrlec je ovom prilikom naglasio važnost regionalne suradnje.

“Europska unija troši više od milijardu eura dnevno na uvoz energije. Državama članicama potrebno je dati podršku ne samo u izgradnji elektroenergetskih sustava i usklađivanju proizvodnje obnovljivih izvora energije, već i u samoj koordinaciji energetske politike. Ova strategija treba potaknuti lokalne i nacionalne vlasti, građane, a posebno investitore da ulažu u nove sustave proizvodnje obnovljivih izvora energije, izgradnju interkonekcija i elektrifikaciju transporta. Analize pokazuju kako će samo takav pristup osigurati građanima i gospodarstvu jeftiniju energiju.” – rekao je Škrlec.

Glavni ciljevi današnjeg susreta bili su predstaviti rezultate projekta BETTER, uključujući sintezu studija slučaja u tri regije – Sjevernoj Africi, Turskoj i zemljama zapadnog Balkana, zatim iznijeti mogućnosti i perspektive mehanizama suradnje u pomaganju Europi da ostvari svoje OIE ciljeve u 2020. godini, te ukazati na plan politika i akcijske planove usmjerene na konkretne studije slučaja pojedinih regija. Također se razgovaralo i o dugoročnoj koristi koja se može ostvariti putem međusobne energetske suradnje, kao i o potencijalnim socio-ekonomskim i ekološkim prednostima za Europsku uniju i susjedne zemlje.

Osim zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca, o prednostima i izazovima suradnje na konferenciji su govorili i članovi konzorcija projekta BETTER, predstavnici regionalnih inicijativa Euromediteranske regije, dionici EU-a i trećih zemalja te hrvatski veleposlanik u Kraljevini Belgiji Mario Nobilo.