Europska građanska inicijativa o ukidanju poreznog oslobođenja na avionsko gorivo

Jeste li znali da avioprijevoznici ne plaćaju porez na gorivo? Nadalje, PDV se ne primjenjuje niti na avionske karte. Emisije CO2, koje su rezultat sve razvijenijeg zračnog prometa, u posljednje tri godine povećale su se za 21% u Europi. Krajnje je vrijeme da stanemo na kraj poreznom oslobođenju koje se u Europi primjenjuje na kerozin. Klikom na POTPIŠI PETICIJU EUROPSKE GRAĐANSKE INICIJATIVE svojim potpisom digni glas za pravedniju i održiviju mobilnost u Europi! Za potpisivanje peticije je potrebno priložiti i Osobni identifikacijski broj (OIB).

Usprkos sve očitijim klimatskom promjenama te povećanju zagađenja zraka, emisije koje su rezultat zračnog prometa se na godišnjim razinama drastično povećavaju. Razlog za to je povećanje zračnog prometa zbog niskih cijena avionskih karata koje su rezultat nepravednog poreznog sustava u avionskoj industriji, što primjerice željeznički promet, u usporedbi s prethodnim, čini skupim. Zbog svega navedenog pokrenuta je inicijativa kojom građani pozivaju Komisiju da zakonski djeluje po ovom pitanju. Ukoliko peticija dosegne milijun potpisa, smatra se kako je Komisija službeno pozvana na poduzimanje koraka te se očekuje da predloži politiku.

Sektor zrakoplovstva uistinu nepravedno koristi porezne olakšice dok zapravo predstavlja najvećeg zagađivača u prometu. Navedena situacija također narušava i tržišno natjecanje na račun željezničkog prometa koji je, unatoč znatno manjem utjecaju na okolišu, visoko oporezivan.

Potpiši peticiju ovdje!

Dok je zrakoplovstvo jedan od najbrže rastućih izvora emisija CO2, kerozin i dalje ostaje porezno nedodirnut. Kao posljedica toga, emisije koje zračni promet proizvodi unutar EU su porasle za 21% u protekle tri godine, a zrakoplovne kompanije se ne potiče ni na jedan način na smanjivanje emisija. Štoviše, države članice ne primjenjuju PDV na avionske karte, čime se postiže da je bilo kojem drugom prijevoznom sektoru teško konkurirati sa zračnim, što nadalje dovodi do nemogućnosti da EU postigne opće cijeve smanjenja emisija. Niskotarifna zrakoplovna tvrtka Ryanair postala je prema prošlogodišnjim podacima deseta tvrtka koja najviše zagađuje okoliš u EU. Izvješće Europske komisije koje je procurilo prošlog ponedjeljka otkrilo je da bi oporezivanje kerozina u zračnom prometu u EU-u smanjilo emisije za 11% (16,4 milijuna tona CO2). Jednako tako, povećanje cijena avionskih karata za 10% ne bi imalo utjecaja na radna mjesta, ni na industriju u cjelini, jer bi se negativni učinci kompenzirali pozitivnima u drugim sektorima uzrokovanima povećanim fiskalnim prihodima, dok bi povećalo prihod na godišnjoj razini za gotovo 27 milijardi eura.

Europska građanska inicijativa traži ukidanje povlaštenog položaja zrakoplovnog sektora u Europskoj uniji, koji financijski potiče korištenje zrakoplova umjesto vlakova, čak i za kratke udaljenosti. Drugim riječima, to znači uvođenje poreza na zrakoplovno gorivo (kerozin) za letove unutar EU. Predlažemo da se porezni prihodi koriste za financiranje prijeko potrebnog prijelaza na održiviju Europu.

Učiniti svijet održivijim zahtijeva više od puke riječi, zahtijeva djelovanje! Pozivamo Europsku komisiju da pripremi ambiciozan prijedlog politike za ukidanje oslobađanja poreza za kerozin! Međutim, da bi EU u konačnici poduzeo mjere, potrebno je prikupiti milijun online potpisa, stoga, potpišite peticiju! Države poput SAD-a, Kanade, Brazila i Japana već imaju porez na kerozin.

Pošaljimo zajedničku poruku sa zahtjevom nužnog prijelaza na održivu mobilnost u Europi! Iskoristimo prihod od poreza na kerozin za financiranje istraživanja i razvoja održivijih oblika i vrsta motora, te pogotovo za razvoj željezničkog prometa, s naglaskom na međunarodne željezničke mreže. Jer upravo to može predstaviti kamen temeljac za zeleniju Europu! Vaša potpora je potrebna, potpišite peticiju i podijelite je na svojim društvenim mrežama, postavimo zajedno kamen temeljac i zazelenimo Europu!