Plan u 10 točaka za europsku poreznu pravdu

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a pokrenuo je plan u 10 točaka za poreznu pravdu u Europskoj uniji, što će biti dio temeljnih zahtjeva Zelenih/ESS-a za nadolazeće zakonodavno razdoblje u Europskom parlamentu. Zeleni/ESS su predvodili zahtjeve u borbi protiv izbjegavanja plaćanja poreza, utaje poreza i pranja novca u Europi.

Sven Giegold, zastupnik Zelenih/ESS-a u Odboru Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) te u Posebnom odboru Europskog parlamenta za financijski kriminal, utaju poreza i izbjegavanje plaćanja poreza (TAX3), komentirao je:

“Moramo postati ozbiljni u borbi protiv poreznog dampinga i pranja novca. Sljedeća Europska komisija mora staviti poreznu pravdu u Europskoj uniji na vrh dnevnog reda. Neprihvatljivo je da države članice svake godine izgube milijarde od izbjegavanja plaćanja poreza i pranja novca.

Zeleni/ESS pozivaju na snažnu prekograničnu financijsku policiju kako bi se učinkovito borili protiv financijskog kriminala, pranja novca i prijevara u vezi s porezom u Europskoj uniji.

Europska komisija mora brzo predstaviti novi akcijski plan i povećati pritisak na vlade EU-a da zaustave poreznu utrku prema dnu. Njemački ministar financija Olaf Scholz više ne smije dopustiti da se milijarde sakriju od poreznih vlasti. Kroz svoje blokade u Vijeću EU-a, Njemačka postaje suučesnik onima koji izbjegavaju plaćanje poreza i onima koji se služe pranjem novca.“

Molly Scott Cato, zastupnica Zelenih/ESS-a u Odboru Europskog parlamenta za ekonomsku i monetarnu politiku (ECON) te u Posebnom odboru Europskog parlamenta za financijski kriminal, utaju poreza i izbjegavanje plaćanja poreza (TAX3), dodala je:

“Ponosni smo što smo doveli do smanjenja izbjegavanja plaćanja poreza na dobit u ovom Parlamentu. Ipak, još uvijek ima puno toga za napraviti kako bi se izgradilo pravedno i ravnopravno društvo.

Multinacionalne korporacije koriste svoje transnacionalne strukture kako bi izbjegavale plaćati svoj dio poreza. Oni stoga mogu nadmašiti lokalne neovisne tvrtke koje plaćaju svoje poreze i financiraju javne usluge na koje se korporacije oslanjaju kako bi generirale svoj profit. Oni su paraziti koji ne plaćaju svoj put.

Velike tvrtke i super-bogati također uživaju porezne olakšice koje im nude države članice EU-a. Takve naknade na kraju plaćaju obični građani. Vlade država članica moraju zaustaviti spiralu porezne konkurencije.“

Dokumenti:

Izvor: Greens/EFA