DAVOR ŠKRLEC: U drugoj polovici mandata

Kada sam 2014. godine izabran u Europski parlament, Hrvatska je napunila prvu godinu članstva u Europskoj uniji. Uloga i utjecaj Europskog parlamenta i zastupnika koji su u njega izabrani u državama članicama, ostale institucije Europske unije, njihovi međusobni odnosi i odnosi spram Europskog parlamenta široj su javnosti i medijima bili nedovoljno poznati.

Kao prvi i jedini zastupnik iz Republike Hrvatske u klubu zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza nastojao sam svakodnevno građanima pružati informacije o radu Europskog parlamenta, te objasniti važnost i koristi članstva Hrvatske u Europskoj uniji, kao garancije uspješnog razvoja u miru.

Nadam se da sam svojim djelovanjem uspio dati svoj doprinos u tome, a nakon publikacije u kojoj sam predstavio rezultate u prvoj polovici mandata, zadovoljstvo mi je kao vašem zastupniku u Europskom parlamentu na idućim stranicama sveobuhvatno predstaviti rad koji je obilježio razdoblje od 2017. do 2019. godine.

Kraj prve polovice mandata završio je uspješnim pregovorima na zakonodavnom paketu kružne ekonomije koji će u idućem desetljeću promijeniti ekonomsku politiku Europske unije i Hrvatske.

Početkom druge polovice mandata postao sam jedini hrvatski zastupnik u Odboru za industriju, istraživanje i energiju, što je značajno obilježilo područje rada na javnim politikama Europske unije. Zakonodavni paket „Čista energija za sve Europljane“, najveći svjetski istraživački program „Obzor Europa“, svemirski program Europske unije te EU fond za regionalni razvoj i kohezijski fond, samo je nekoliko najistaknutijih javnih politika EU na kojima sam radio u posljednje dvije i pol godine mandata.

Ova publikacija je, kao i prethodna, zamišljena kao pregled najvažnijih aktivnosti i događaja u koje sam osobno bio uključen kao akter i sukreator, a u kojima su mi vaša podrška i sudjelovanje bili od izrazitog značaja.

Dvije kampanje su obilježile drugu polovicu mandata: podizanje svijesti građana o problemu otpada u moru i smanjenje korištenja plastike za jednokratnu uporabu. Organizirali smo dvije izložbe koje su Hrvatsku predstavile u Europskom parlamentu na drugačiji način: izložba Via Dinarica dočarala je ljepote hrvatskih planina, a izložba „Hrvatske inovacije – vizionari koji su oblikovali Europu“ otkrila je hrvatski doprinos europskoj znanosti i civilizaciji.

Otvorili smo pitanja o kojima se u Hrvatskoj do sada nije dovoljno razmišljalo i govorilo, poput pametnih otoka i pametnih sela, pravednoj energetskoj tranziciji u kojoj aktivno sudjeluju građani, klimatskim promjenama, štetnoj upotrebi glifosata u poljoprivredi i zaštiti životinja.

Zalaganje od početka mandata za ukidanje sezonske promjene vremena, popularno nazvane „ukidanje pomicanja kazaljke na satu“, završilo je novom Direktivom i ukidanjem te prakse od proljeća 2021. godine.

Najveći izazov koji se nalazi pred Europskom unijom, ali i Hrvatskom u nadolazećem razdoblju je implementacija javnih politika na kojima sam radio tijekom mandata. Zajedničke politike pružaju razvojne prilike koje kao zemlja i društvo moramo iskoristiti, a ujedno će osposobiti naše društvo za učinkovitu borbu i smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Svoje ću djelovanje nastaviti u obrazovanju i savjetovanju, nastojeći znanja i vještine koje sam stekao za vrijeme mandata iskoristiti za jačanje kapaciteta civilnog društva, lokalne samouprave i razvoj zelenog poduzetništva te povećanje standarda i kvalitete života naših građana.

Zahvalan na podršci, vjerujem da na vašu potporu mogu računati i u novim izazovima koji su pred nama,

Vaš zastupnik u Europskom parlamentu
Davor Škrlec

Davor Skrlec U drugoj polovici mandata

Publikaciju možete pročitati na poveznici ili je možete preuzeti OVDJE.