Davor Škrlec postao član Europskog energetskog foruma u Bruxellesu

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec postao je aktivni član međunarodne organizacije European Energy Forum (EEF) koja okuplja zastupnike i stručnjake iz svih država članica EU-a s ciljem razmjene mišljenja koja prethode donošenju ključnih zakonodavnih paketa u području energetske politike. Povodom predstavljanja Zimskog paketa mjera Europske komisije, koji obuhvaća čitavu seriju zakonodavnih prijedloga za buduću energetsku politiku Europske unije i prelazak na čistu energiju, zastupnik Škrlec smatra kako Europska unija mora u odnosu globalnih sila ostati predvodnik u realizaciji postavljenih ciljeva i sveobuhvatnom energetskom politikom osigurati tranziciju i prelazak na čistu energiju koja će građanima i poduzećima značiti poticaj za održivi rast i razvoj.

“Europska unija, kao i Hrvatska, ne smiju biti suzdržano ambiciozne kako bi se prilagodile okviru Pariškog sporazuma, već doista u punom potencijalu predvoditi nužne promjene koje za naš planet znače opstanak. U Zimskom paketu mjera predloženom od strane Europske komisije vidljiv je napredak po pitanju energetske učinkovitosti, ali tom napretku nedostaje ambicije. S nedovoljnih 30% energetske uštede predloženih za 2030. godinu, ne može se dostići cilj od 40% energetske uštede koji smo zahtijevali u Europskom parlamentu i koji je potreban za učinkovitu borbu s klimatskim promjenama, stvaranje poslova i rast te reduciranje energetskog siromaštva i energetske ovisnosti. Europska unija ima odgovornost usklađivanja svojih politika s onim na što se obvezala u isto vrijeme prošle godine u Parizu. Umjesto toga, predstavila je jedan veliki kompromis kojim će pokušati umiriti države članice i energetske kompanije koje žele nastaviti s fosilnim gorivima, a čine vrlo malo po pitanju zajedničke odgovornosti i korištenja dobrobiti energetske tranzicije.“ – rekao je Škrlec.

Europski energetski forum (EEF) je međunarodna organizacija sa sjedištem u Bruxellesu koja okuplja zastupnike u Europskom parlamentu, predstavnike industrija, energetska udruženja, znanstvenike, predstavnike Europske komisije i stalna predstavništva država članica u EU. Aktivni članovi EEF-a su zastupnici Europskog parlamenta koji su zainteresirani za područje energetike. Većina zastupnika su članovi Odbora za industriju, istraživanje i energiju (ITRE) i Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) Europskog parlamenta čiji je član i zastupnik Davor Škrlec.