Europski parlament poziva na veću transparentnost prilikom autorizacije pesticida i aditiva u prehrambenom lancu

Danas su zastupnici u Europskom parlamentu glasovali za veću transparentnost prilikom autorizacije pesticida, GMO-a i aditiva u prehrambenom lancu. Preko 1,4 milijuna građana putem Europske građanske inicijative (STOP glifosatu) zahtijeva veću transparentnost prilikom autorizacije pesticida, stoga je Europska komisija u travnju ove godine predložila novu uredbu “Transparentnost i održivost procjene rizika EU-a u prehrambenom lancu”. Uredba će imati utjecaja na EU zakon o hrani, ali i na drugo zakonodavstvo, kao primjerice, na autorizaciju genetskog inženjeringa, pesticida i drugih dodataka hrani.

Pravno mišljenje na zahtjev Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a je pokazalo kako Komisijin prijedlog uredbe ne ide dovoljno daleko po pitanju transparentnosti, već čak može i ugroziti trenutačna prava na pristup dokumentima. Međutim, Komisijin prijedlog javnog registra znanstvenih studija koje naručuje prehrambena industrija je dobar početak. Europski parlament traži da studije budu objavljene na početku procesa autorizacije.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, komentira:

“Europski parlament traži veću transparentnost prilikom autorizacije pesticida, GMO-a i aditiva. Europska komisija ne smije više skrivati studije procjene rizika za pesticide, genetski inženjering i aditive u hrani. Transparentnost ne smije ovisiti o dobroj volji prehrambene industrije. Ne možemo se osloniti na procjenu industrije o tome jesu li njihovi vlastiti proizvodi štetni. Potreban je što veći broj istraživanja nezavisnih znanstvenika.”

Pozadina

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a je odveo pred Sud Europske unije Europsku agenciju za sigurnost hrane (EFSA) zbog studija o glifosatu koje je koristila u svojoj procjeni. Stručno mišljenje koje je naručio Klub zastupnika Zelenih/ESS-a iznosi zaključak kako prijedlog predstavljen od Komisije ne ispunjava cilj veće transparentnosti: znanstveni podatci o autorizaciji dodataka hrani se mogu i dalje protupravno zadržavati pod krinkom zaštite poslovne tajne.

Više informacija: http://www.davor-skrlec.eu/nema-vise-prljavih-tajni-u-postupku-autorizacije-pesticida-gmo-a-dodataka-hrani-i-novoj-hrani/