Europski parlament usvojio rezoluciju kojom poziva Komisiju na postupno ukidanje dozvole za glifosat u roku 5 godina

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu glasovali o prigovoru na produljenje dozvole za glifosat u Europskoj uniji. Neobvezujućom rezolucijom pozivaju Europsku komisiju da ne produljuje dozvolu za kontroverzni herbicid na još 10 godina, već da poduzme sve potrebne mjere za postupnim prestankom korištenja potencijalno kancerogenog glifosata u roku pet godina. Također, što se tiče korištenja glifosata u nepoljoprivredne svrhe na javnim površinama poput parkova i vrtova, zastupnici pozivaju na neposrednu zabranu od 16. prosinca ove godine.

Zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec pozdravlja današnje usvajanje rezolucije i smatra kako je to nova pobjeda u borbi protiv interesa agrokemijske industrije.

“Europski parlament konačno je uzeo u obzir zdravstvene i okolišne rizike od upotrebe glifosata, najčešće korištene aktivne tvari u proizvodima za uklanjanje korova koju je Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije 2015. godine proglasila kancerogenom za životinje i vjerojatno kancerogenom za ljude. Razvoju situacije doprinijele su i brojne tužbe u SAD-u gdje više od tisuću poljoprivrednika optužuju tvrtku Monsanto da njihov herbicid na bazi glifosata uzrokuje razvoj karcinoma tzv. ne-Hodgkinov limfom. Sada je red na državama članicama EU-a da na sutrašnjem sastanku u Bruxellesu na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu ne podrže prijedlog Europske komisije o produljenju dozvole za glifosat na još 10 godina. Stoga još jednom pozivam naše predstavnike iz nadležnog ministarstva, koji će u srijedu predstavljati Hrvatsku na spomenutom sastanku, da zauzmu stav protiv glifosata kao što je to učinila Francuska. Ukoliko se na sutrašnjem glasovanju ne uspije sakupiti kvalificirana većina, a to je 16 država članica koje obuhvaćaju 65% građana EU-a, konačnu odluku o glifosatu mora donijeti Europska komisija, budući da dozvola za korištenje glifosata istječe 31. prosinca. Međutim, obnova dozvole bez podrške država članica bio bi vrlo sporan potez, a predsjednik Juncker već je rekao kako dozvolu neće odobriti bez toga. Toliko je neodgovorenih pitanja o sigurnosti glifosata i zbog toga bi bilo potpuno nesmotreno od Komisije da produži dozvolu za njegovo korištenje na još 10 godina. Vrijeme je za poljoprivredni model bez upotrebe pesticida. Veliki argumenti agrokemijske industrije izgubili su kredibilitet. Znamo da postoje izvedive alternative toksičnim herbicidima poput glifosata koje su održive i sigurnije za zdravlje ljudi i životinja. Ova promjena paradigme neće ostaviti poljoprivrednike nezaposlenima i vratiti nas u srednji vijek, unatoč tome što industrija pesticida i većina poljoprivrednih organizacija žele da u to vjerujemo.” – rekao je Škrlec.

Dodatni otpor produljenju dozvole za glifosat pruža i Europska građanska inicijativa (ECI) koju je Europska komisija ovog mjeseca proglasila uspješnom. Inicijativa koja je pokrenuta početkom ove godine prikupila je potrebnih milijun potpisa građana Europske unije i poziva Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida. Organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju 20. studenog u Europskom parlamentu, a Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu te razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera.