Galileo kao konkurencija američkom NAVSTAR (GPS) i ruskom GLONASS sustavu za satelitsko pozicioniranje

Europska unija već godinama nastoji razviti sustav koji bi u potpunosti bio kompatibilan s američkim NAVSTAR (GPS) i ruskim globalnim sustavom za satelitsko pozicioniranje (GLONASS). Europska komisija već je do sada uložila 3,4 milijarde eura na razvoj sustava GALILEO, a do kraja 2020. godine planira u njega utrošiti dodatnih 7 milijardi eura.

Sustav GALILEO primarno je namijenjen za upotrebu u inteligentnim transportnim sustavima, kao  što je, primjerice, elektronička naplata cestarina. Osim sigurnosti cestovnog i pomorskog prometa, ITS ili “Intelligent Transport System” također doprinosi i smanjenju potrošnje goriva i emisija CO2.

Vezano uz posljednja događanja i neuspješno lansiranje dvaju GALILEO satelita, 22. kolovoza 2014., Europska unija našla se u nezavidnoj situaciji zbog zaostajanja u postizanju njegove pune funkcionalnosti.

Budući da ovaj projekt neposredno financiraju i građani Hrvatske, europarlamentarac OraH-a, Davor Škrlec, upitao je Komisiju koji je postavljeni rok za punu funkcionalnost GALILEO sustava te kako će na to utjecati neuspješno lansiranje dvaju satelita. Također, Škrleca zanima hoće li prateća industrija i vezani uslužni sektor snositi određene posljedice zbog zaostajanja GALILEO projekta te kada će, s obzirom na rokove, sustav postati potpuno iskoristiv za Inteligentne transportne sustave (ITS), e-naplatu cestarina i ostale napredne tehnologije.

Imajući u vidu primarnu namjenu GALILEO sustava za civilne potrebe, nastaje problem ne samo kompetencije europske automobilske industrije, nego i cijelog pratećeg tehnološkog područja. Primjerice, SAD će u nekim državama uskoro dopustiti upotrebu cestovnih vozila bez vozača što uključuje intenzivno korištenje GPS-a, a Europska unija na tom području očito zaostaje, zaključuje europarlamentarac.