Inicijativa Zelenih pokrenula istragu protiv prijevara u automobilskoj industriji

Na inicijativu političke grupacija Zelenih/ESS-a i zastupnika Davora Škrleca, Europski parlament danas je na plenarnoj sjednici u Strasbourgu odobrio sastav istražnog povjerenstva za mjerenje emisija u automobilskom sektoru. Zahtjev za pokretanjem istražnog povjerenstva nastao je nakon izbijanja skandala u SAD-u kada je otkriveno da je njemački proizvođač Volkswagen uz pomoć softwarea varao na testiranjima svojih automobila smanjenim prikazom količine emisija ispušnih plinova čak do 40 puta u odnosu na stvarno stanje prilikom vožnje na cesti.

Povjerenstvo ima za cilj istražiti moguće propuste država članica i Europske komisije u provođenju EU standarda, te isto tako ispitati jesu li Komisija i države članice imale dokaze o upotrebi uređaja kojima se vara pri testiranju prije izbijanja samog skandala u rujnu 2015.

“Formiranje istražnog povjerenstva predstavlja važan korak u pravilnom pristupu rješavanja skandala koji potresa automobilsku industriju na razini Europske unije i svih država članica. Istraga se mora usredotočiti na uloge nadležnih nacionalnih vlasti i Komisije koje su dozvolile da dođe do ovakvog regulatornog problema. Važno je da Europski parlament preuzme punu odgovornost nad istragom ovog slučaja, a oni kojima se dokaže krivnja moraju odgovarati za svoje postupke. Komisija treba odgovoriti na ozbiljna pitanja zašto nije reagirala, već je sjedila prekriženih ruku dok su postojale indikacije da proizvođači automobila manipulativno krše EU pravila o dozvoljenom zagađenju ispušnih plinova.” – objasnio je Škrlec.

Istražni odbor sastavljen od 45 članova započet će s radom već sljedećeg mjeseca. Svoje prvo privremeno izvješće predstavit će u roku od šest mjeseci, a završno izvješće s preporukama u roku od 12 mjeseci nakon što započne s radom.