Kako se Zelenograd pretvorio u Smećograd

Želimo postići pametno gospodarenje resursima što smatramo prijeko potrebnim u našoj državi, ali i na cijelom planetu.  Na popularan način predstavile smo neka od načela održivog razvoja te izravno pozvale čitatelje da se uključe u taj proces.

Djeca se u primarnom obrazovanju, ali i prije toga, susreću s brojnim slikovnicama od kojih su neke, kao i naša, edukativnog karaktera. U slikovnici se nalaze likovi s kojima se mogu poistovjetiti, stoga ono što je ključno jest da vjeruju događajima i likovima iz slikovnice te se uz dobru priču briše granica između korica slikovnice i čitatelja. Ovako opisan svijet u literarnom djelu postaje njihov svijet.

Dobre navike stječu se od najranije dobi što su potvrdila i brojna istraživanja. Rane stimulacije dokazano su najbolje i najučinkovitije za budući intelektualni i spoznajni razvoj, a da to donosi profit na društveno – političkom planu dokazao je James Heckman za što je dobio i Nobelovu nagradu za ekonomiju. Naime, ulaganja u djecu predškolske i školske dobi za državu kasnije konkretno znači manje izdatke za tu istu djecu (manja potreba za popravnim domovima, zatvorima, socijalnom pomoći i slično). Ako, dakle, želimo razviti sustav održivog razvoja u Republici Hrvatskoj trebamo početi od samog početka i od onoga u što se dokazano isplati ulagati, a to su već više puta spomenuta djeca.

Članovi tima:
Anna Kovačević
Martina Kranjc
Petra Herceg

Povratak na kategoriju KREATIVNOST