Kemikalije koje narušavaju rad hormona su globalna prijetnja javnom zdravlju

Europski parlament je u rezoluciji izglasanoj u srijedu 8. lipnja osudio kašnjenje Europske komisije u objavi znanstvenih kriterija potrebnih za identifikaciju i smanjenje izloženosti kemikalijama koje narušavaju rad hormona, tzv. endokrini disruptori. Te hormone su Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) proglasili globalnom prijetnjom javnom zdravlju.

Endokrini disruptori prisutni su u širokom rasponu najčešće korištenih proizvoda kao što su pesticidi i biocidi, posuđe i pribor za jelo, materijali za pakiranje hrane, PVC podne podloge i kozmetika. Takve kemikalije povezuju se s teškim zdravstvenim problemima, uključujući rak, probleme s plodnošću, genitalne malformacije, rad štitnjače, rad mozga, pretilost i neurobihevioralne poremećaje kao što je hiperaktivnost. Mogu djelovati na vrlo niskim dozama, a posebno su opasni za vrijeme trudnoće i u ranom djetinjstvu jer ometaju razvojne procese.

U rezoluciji Europskog parlamenta naglašava se da Europska komisija krši zakon EU-a jer je trebala objaviti rezultate još do kraja 2013. godine. Europski sud presudio je u prosincu 2015. godine da je Komisija time prekršila zakon EU-a. Zastupnici Europskog parlamenta izjavili su da su predloženi znanstveni kriteriji bili spremni u 2013. godini, ali su ostali neobjavljeni, jer je Komisija umjesto toga odlučila napraviti procjenu utjecaja, potez koji niti je zakonski propisan, niti je prikladan za odlučivanje o znanstvenom pitanju, kako je objasnio Europski sud. Međutim, primili su i na znanje da se Komisija politički obvezala da prije ljeta predloži kriterije.

“Europski parlament danas je snažno ukorio Europsku komisiju zbog kontinuiranog neuspjeha u postupanju s kemijskim tvarima koje ometaju endokrini sustav. Skandalozno je da Komisija još uvijek nije ispunila svoje obveze propisane u skladu s pravom Europske unije i izašla s prijedlogom popisa znanstvenih kriterija o endokrinim disruptorima. Ovo izgubljeno vrijeme je, prije svega, udarac svima onima koji trpe zdravstvene probleme prouzrokovane ovim kemikalijama. Definiranje jasnih kriterija o endokrinim disruptorima je ključni korak za njihovo pravilno reguliranje i, u konačnici, ukidanje.” – komentirao je zastupnik Zelenih/ESS-a Davor Škrlec.

Zastupnici Zelenih/ESS-a pozivaju Europsku komisiju kao čuvara ugovora da u potpunosti poštuje ugovore i da odmah ispravi svoju pogrešku usvajanjem potrebnih mjera za utvrđivanje znanstvenih kriterija endokrinih disruptora prema donešenom nacrtu preporuka od 2013. godine.