Plastične slamke i štapići za uši mogli bi biti zabranjeni u Engleskoj iduće godine

Engleska bi sljedeće godine mogla zabraniti prodaju štapića za uši, plastičnih slamki i ostale plastike za jednokratnu upotrebu kao dio kampanje u kojoj se pokušava zaustaviti onečišćenje rijeka, mora i oceana.

Britanska premijerka Theresa May nada se kako će njihov primjer slijediti i ostali čelnici vlada Commonwealtha, koje je pozvala na sudjelovanje riječima: “Commonwealth je jedinstvena organizacija s velikom raznolikošću divljih životinja i bogatog okoliša – tako da je od vitalnog značaja da sada djelujemo.”

Plastika se danas ustalila kao neizbježan proizvod ili sastavni dio proizvoda, stoga ne čudi da je od 1950-ih proizvedeno 8,3 milijarde tona plastike čiji utjecaj na okoliš postaje sve teži. Njena rasprostranjenost je toliko velika da sustavi recikliranja gube korak, a plastika u velikoj mjeri završava u okolišu što će dovesti do situacije da će plastični otpad 2050. godine u oceanima biti prisutan u većoj količini od same ribe.

Zastrašujuće brojke iznose akademici iz SAD-a koji tvrde da je od 1950-ih do 2015. godine reciklirano samo 9% plastičnog otpada, 12% je spaljeno, a čak 79% akumulirano na odlagalištima ili okolišu. Stoga ne čudi procjena da je u svjetskim oceanima preko 150 milijuna tona plastike, što dovodi do smrti 100 000 morskih sisavaca koji umiru od gutanja ili zapletanja u plastični otpad.

Korištenje mikroplastičnih čestica u proizvodima je već zabranjena u Engleskoj, a uvođenje sustava naplate plastičnih vrećica je dovelo do dramatičnog pada njihove upotrebe, pokazuju podaci Odjela za okoliš, hranu i ruralni sektor (Defra). Michael Gove, tajnik Defra, rekao je: “Jedino sinergija vlade, poslodavaca i javnosti može sačuvati naš okoliš za sljedeće generacije”.

Konzultacije o zabrani prodaje plastike za jednokratnu upotrebu započet će u drugoj polovici 2018. godine, dok se zabrana može provesti već sljedeće godine. Također, Europska komisija trebala bi krajem svibnja objaviti svoj prijedlog o plastici za jednokratnu upotrebu u sklopu prve europske Strategije o plastici.

Škotska je već preduhitrila Englesku, nakon što je njihova vlada u siječnju najavila konzultacije o planovima za zabranu proizvodnje i prodaje plastičnih štapića za uši. Kampanjom su poručili da će upola smanjiti zagađenje svoje obale od plastičnog otpada

Druge mjere, kao što je uvođenje poreza na jednokratne šalice za kavu i povrat depozita na plastične boce, nastoje odvratiti Britance od njihovih zagađivačkih navika. S druge strane, ponašanje ljudi nije dovoljno mijenjati kroz regulaciju i prisiljavanje, već bi javnost trebala biti bolje informirana o plastici koja se može ponovno iskoristiti i reciklirati, stoga cijeli proces treba biti dobro podržan.

Naprednije zemlje počinju reagirati na oštećenja okoliša i onečišćenje. Najbolji primjer je Kina koja je prekinula uvoz plastičnog smeća, što je pokazalo ovisnost Ujedinjene Kraljevine o izvozu plastičnog smeća preko granice.

Izvor: Euractiv