Pobjeda sigurnosti hrane i okoliša: presuda Europskog suda o novim GMO-ima

Europski sud (ECJ) presudio je da su organizmi dobiveni mutagenezom, inače poznati pod nazivom “nove tehnike uzgoja” biotehnološke industrije, zapravo genetski modificirani organizmi (GMO) i podliježu Direktivi o GMO-ima iz 2001. godine i svim njenim obvezama. Unatoč snažnom lobiranju industrije koja traži načine za zaobilaženje GMO direktive, odluka Suda je pobjeda za europsku sigurnost hrane i okoliš.

“Ova odluka je pobjeda za sigurnost hrane i okoliš. Samo zato što industrija ima nove načine za modificiranje organizama, ne znači da bi ove tehnike trebale biti izuzete od postojećih standarda EU-a o GMO-ima. Nedavne znanstvene studije pokazuju da ove nove tehnike možda neće biti tako precizne kao što industrija tvrdi da jesu, zbog toga je neophodno da oni idu pod iste zahtjeve za označavanjem i procjenama utjecaja kao i postojeći GMO-i. Ovi novi patentirani organizmi mogu imati neželjene učinke, kao i potencijal da povećaju našu ovisnost o agrokemijskoj industriji, pa stoga Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) mora strogo nadgledati sve rizike za zdravlje ljudi, životinja i okoliša. ” – komentirao je zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta Davor Škrlec.

Jasna pobjeda za načelo opreza

Europski sud objavio je 25. srpnja dugo očekivano rješenje o pravnom statutu moderne mutageneze, uključujući neke od tehnika poznatih kao “nove tehnike uzgoja”. Ova odluka potvrđuje ono što civilno društvo i Zeleni/ESS tvrde od početka: to nisu “tehnike uzgoja”, već GMO.

Nove tehnike, kaže Sud, predstavljaju rizike koji bi “mogli biti slični onima koji proizlaze iz proizvodnje i puštanja GMO-a kroz transgenezu” i trebali bi biti u potpunosti podvrgnuti mjerama opreza koje je odredila Europska unija. Sud dodaje da bi samo tehnike “s dugom poviješću sigurne upotrebe” bile izuzete od procjene rizika, sljedivosti i označavanja. Ova odluka je jasno odricanje od navoda industrije da su ove nove tehnike sigurnije od GMO-a “starog stila” i stoga ih ne treba procjenjivati.

Ovo je čista pobjeda načela predostrožnosti i protiv pokušaja korporacija da zaobiđu zakonodavstvo EU-a po pitanju GMO-a. Europski sud pravde povukao je liniju točno tamo gdje su je htjeli zakonodavci EU-a 2001. godine kada su glasovali o GMO direktivi.

Ovo je samo početak rada

Sada kada je pravni status ovih tehnika jasan, Komisija mora pokrenuti najkritičniji dio svog rada: osigurati da postoje tehnički alati potrebni da države članice i EU provedu presudu Europskog suda pravde.

Doista, procjena koju EFSA koristi za transgenezu mogla bi biti neprikladna za ove GMO 2.0 slučajeve: treba li ju poboljšati kako bi se uzeo u obzir novi skup rizika povezanih s tehnikama za uređivanje gena? Postoji hitna potreba procjene situacije od strane EFSA-e, Europskog znanstveno savjetodavnog mehanizma (SAM) ili, zašto ne, od strane ekspertnog odbora. To bi moglo zahtijevati i odgovarajući program istraživanja sličan programu GMO procjene rizika i komunikacije dokaza (GRACE).

Sljedivost je također veliki problem – ona je tehnički moguća, suprotno onome što je industrija u više navrata reklamirala posljednjih deset godina, ali alati trebaju biti postavljeni na svoje mjesto. To će zahtijevati rad stručnjaka koji mora započeti što je prije moguće.

Dok se ovi zadatci ne dovrše, jasno je da nijedan od proizvoda koji proizlazi iz ove nove tehnike ne smije biti dopušten na teritoriju EU-a, bilo u poljima, hrani ili hrani za životinje.

Vrijeme je da napustimo tehnike uređivanja gena i konačno počnemo ulagati u istinske inovacije

Po potrebi, kao što su ovi preliminarni radovi, Zeleni/ESS ne mogu biti sretni što ih EU pokreće jer će ponovno oduzeti vrijeme i novac koje bi se bolje upotrijebilo u neke druge svrhe. GMO, bilo stari ili novi, opasni su za okoliš i ni na koji način ne služe javnim interesima. Patenti samo pružaju još jedan način za velike multinacionalne tvrtke kao što su Syngenta /Chem China, Corteva (ex Dow/Dupont) ili nova čudovišna tvrtka koju tvore Bayer i Monsanto kako bi privatizirali izvor hrane: ne samo sjemenke nego i životinje. GMO-i su danas beskorisni kao što su bili i u 90-im godinama. Oni su još uvijek dizajnirani za stvaranje biljnih herbicida kako bi agroindustrija prodavala svoje kemijske proizvode i povlačila poljoprivrednike u dug i ovisnost o novim digitalnim poljoprivrednim tehnologijama nadziranim putem dronova. Drugim riječima, novi biotehnološki val ponovo će ojačati korporativnu moć upravljanja našim sustavima hrane.

Inovacije koje zagovaraju Zeleni/ESS su revizija reorganizacije sustava distribucije hrane (posebice kroz plan EU-a za proizvodnju dovoljne količine proteinskih usjeva), širenje organske poljoprivrede, podržavanje participativnog uzgoja lokalno prilagođenih sorti i povezivanje starih sorti s modernim znanjem o ekosustavima. Radi se o uzgoju koji poštuje potrebe životinja i agroekologiju u cjelini. Zeleni/ESS smatraju da trebamo brojne, dobro plaćene, samostalne poljoprivrednike.

Europska unija mora raditi na Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) koja bi zapravo podržala ove ciljeve, suprotno izuzetno razočaravajućem nacrtu koji je trenutno na stolu. Potrebno je da znanstvenici istraže kako ove prakse učiniti ne samo mogućima (one to već jesu, što svaki dan dokazuju poljoprivrednici koji se bave organskim uzgojem), nego i da najbolje odgovaraju situaciji u EU i novim izazovima kao što su klimatske promjene.

Izumi zaista pomažu čitavom društvu kad ne pretvaraju svako živo biće u potencijalnu robu u interesu samo nekolicine privatnih tvrtki: “Ne možemo riješiti naše probleme s istim načinom razmišljanja koji je stvorio te probleme”. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu namjerava slijediti ove mudre savjete Alberta Einsteina i obraniti pravi napredak i inovacije svim sredstvima koje imaju, te podržati sve aktere koji već pokazuju put naprijed svugdje u EU.

Izvor teksta: Greens/EFA