POVIJESNA ODLUKA: Ministri EU-a odobrili ratifikaciju Pariškog sporazuma o klimi

Ministri okoliša država članica EU-a odobrili su ratificiranje Pariškog sporazuma o klimi od strane Europske unije u petak, 30. rujna, na izvanrednoj sjednici Vijeća za okoliš u Bruxellesu. Zastupnici Europskog parlamenta glasovat će u utorak, 4. listopada, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu kako bi dali suglasnost provedbi Pariškog sporazuma prije pokretanja procesa ratifikacije u pojedinim državama članicama EU-a.

Europska unija odigrala je odlučujuću ulogu u donošenju globalnog sporazuma o klimi u Parizu (COP21) u prosincu prošle godine te se smatra globalnim liderom u borbi protiv klimatskih promjena. Europska komisija već je iznijela glavne zakonske prijedloge koji će obvezati države članice EU-a na predanost borbi protiv smanjenja emisija u Europskoj uniji od najmanje 40% do 2030. godine.

“Ova odluka jasno pokazuje kako Europska unija ispunjava obećanja. Također pokazuje kako države članice EU-a mogu pronaći zajednički jezik jer je djelovanjem u okviru Europske unije njihov utjecaj veći. Sretan sam što su države članice odlučile zajedno napisati povijest i približiti stupanju na snagu prvi globalno obvezujući sporazum o klimatskim promjenama. Budućim generacijama moramo i možemo predati svijet koji je stabilan, zdraviji planet, pravednija društva i prosperitetnija gospodarstva. Ovo nije san. To je realnost, a to je unutar našeg dosega. Danas smo bliže tome.” – poručio je ovom prilikom predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

Do danas je 62 države svijeta zaslužnih za 51,89 % globalnih emisija, uključujući Kinu, Indiju i SAD, ratificiralo Sporazum, a on stupa na snagu 30 dana nakon što najmanje 55 država koje obuhvaćaju minimalno 55 % globalnih emisija, učine isto.

U susret COP22 u Marakešu

Ovog tjedna Europski parlament održat će raspravu s Komisijom i Vijećem o prioritetima za sljedeći krug razgovora koji će se održati u studenom 2016. u Marakešu. Europski parlament poslat će svoje izaslanstvo od 12 zastupnika koji će pratiti tijek razgovora i sudjelovati u procesu donošenja odluka.