Poziv na međunarodnu konferenciju “Cirkularna ekonomija: put prema pametnom, održivom i zelenom društvu”

Zadovoljstvo nam je pozvati vas na međunarodnu konferenciju “Cirkularna ekonomija: put prema pametnom, održivom i zelenom društvu” koja se kao dio Zagreb Business Summita “Gradovi i Regije – generatori razvoja” i sajma EKOTEHNO održava na Zagrebačkom velesajmu u suradnji s Uredom zastupnika ORaH-a u Europskom parlamentu.

Cirkularna ekonomija pozitivan je odgovor na probleme nezaposlenosti, osobito mladih ljudi, i trajni doprinos stvaranju novih poslovnih modela i poslova koje nazivamo zelenim radnim mjestima. Zeleni rast kao dio Strategije Europa 2020. prilika je i za Hrvatsku stoga vas pozivamo na sudjelovanje kako bi pobliže upoznali trenutne zakonodavne okvire, najbolju europsku praksu i konkretne primjere provedive u našim uvjetima i sredini.

KADA?

18. rujna 2015. godine u 9:00 sati

GDJE?

Zagrebački velesajam, Avenija Dubrovnik 15, Kongresni centar, južni ulaz

ZAŠTO?

Jedan od prioriteta Strategije Europa 2020. u postizanju pametnog, održivog i uključivog rasta jest svakako i resursno učinkovito gospodarstvo s ciljem razdvajanja ekonomskog rasta od korištenja resursa i podrške prijelazu na ekonomiju koja koristi male razine fosilnih goriva.

Povećanjem korištenja obnovljivih izvora energije i promicanjem energetske učinkovitosti možemo doprinijeti racionalnijem gospodarenju resursima koje u ovom trenutku znatno prelazi mogućnosti našeg planeta. Nažalost, velika količina resursa završava kao neiskorišteni otpad na odlagalištima ili bude spaljeno čime utječemo na sve izraženije klimatske promjene.

Kako bismo sve resurse iskoristili kao sirovinu za proizvodnju nije dovoljno imati samo kvalitetne programe gospodarenja otpadom, već postojeći model linearne ekonomije moramo zamijeniti načelima cirkularne ekonomije koja u sebi uključuje eko dizajn i eko inovacije.

Svaka industrija u proizvodnom procesu mora u obzir uzeti dugoročnije ciljeve koji prije kraja vijeka trajanja proizvoda uključuju mogućnost njegovog lakšeg popravka ili prenamjene pa tek zatim postupak recikliranja ili prerade u druge proizvode. Upravo je taj izazov velika prilika za razvoj malog i srednjeg poduzetništva i cjelokupnog gospodarstva te može omogućiti održivi način izlaska iz ekonomske krize.

PROGRAM

PRIJAVU za sudjelovanje možete ispuniti ovdje.

Veselimo se vašem dolasku!

PREZENTACIJE