Poziv na međunarodnu konferenciju “Pametna sela – digitalno ruho tradicije” u Osijeku

HR│ENG

Pridružite nam se 1. ožujka u Osijeku na međunarodnoj konferenciji “Pametna sela – digitalno ruho tradicije” u organizaciji zastupnika u Europskom parlamentu Davora Škrleca. Konferencija će se održati u Velikoj vijećnici HGK – Županijske komore Osijek na adresi Europske avenije 13.

U javnoj raspravi sudjelovat će predstavnici Vlade RH i institucija Europske unije s ciljem razmjene mišljenja o javnim politikama, primjerima dobre prakse i izazovima koncepta pametno selo. Cilj konferencije je predstaviti pametno selo hrvatskoj javnosti te zaključke s konferencije uključiti u strateške dokumente Vlade RH kako bi se omogućila prilagodba zakonodavstva i primjena koncepta pametnog sela u Hrvatskoj.

Konferencija se sastoji od dva panela:

1) Pametna sela u novoj Zajedničkoj poljoprivrednoj politici (ZPP) i uloga energetskih zadruga u energetskoj tranziciji u ruralnim područjima

2) Pametna sela: primjeri i izazovi iz prakse

  • Tranzicija prema zelenoj ekonomiji u ruralnim područjima,
  • Digitalne inovacije i bioekonomija,
  • Pametna eko-socijalna sela – promicanje socijalne uključenosti u ruralnim područjima
  • Pametna mobilnost u ruralnim područjima

PRIJAVA

PROGRAM

Europska komisija predstavila je u travnju 2017. godine inicijativu za razvoj pametnih sela u EU-u s kojom želi ostvariti sinergiju tradicionalne poljoprivrede, Interneta, lokalnih bežičnih mreža i inovacija, te kroz pametnu specijalizaciju omogućiti razvoj novih poslovnih modela. Također, spomenuta inicijativa nastoji se oduprijeti negativnim demografskim trendovima u ruralnim područjima.

Javne politike kao što su kružna ekonomija, energetska unija i digitalna ekonomija trebaju ostvariti energetsku tranziciju Europske unije u niskougljično društvo uz prihvatljive troškove za gospodarstvo i veću uključenost građana u proces odlučivanja s ciljem maksimiziranja društvene dobiti. Prilikom donošenja javnih politika potrebna je koordinacija i suradnja više sektora poput energetike, transporta, poljoprivrede, gospodarstva i prostornog planiranja. Strategije razvoja, kao ključni dokument s političkim ciljevima, moraju sadržavati akcijske planove za svaki sektor kako bi se optimalno ostvarili usvojeni politički ciljevi. Akcijski planovi trebaju uvažiti regionalne i lokalne posebnosti, osnažiti planiranje, financiranje i provedbu aktivnosti te potaknuti uključivanje u EU inicijative poput pametnog sela.