Poziv na raspravu o održivoj mobilnosti u gradovima i cikloturizmu u Zagrebu i Koprivnici

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Hrvatskoj, zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec 20. i 21. rujna 2017. organizira dvije panel rasprave o održivoj mobilnosti u gradovima i cikloturizmu s uvaženim gostom, njemačkim zastupnikom u Europskom parlamentu Michaelom Cramerom (Zeleni/ESS). Nakon što je deset godina bio glasnogovornik za transportnu politiku Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, izabran je za predsjednika Odbora za promet i turizam u srpnju 2014. godine, a tu funkciju obnašao je do siječnja 2017. godine.

Urbana područja izvor su velikog broja današnjih okolišnih izazova s obzirom na to da dvije trećine Europljana živi u gradovima, a prema predviđanjima do 2050. godine 82% građana EU-a živjet će u urbanim područjima. Gradski prijevoz odgovoran je za 25% svih emisija CO2 i za otprilike 70% emisija u gradskim područjima odgovornih za klimatske promjene i jedini je sektor u EU-u čije emisije stakleničkih plinova i dalje rastu. 

Prva panel rasprava o održivoj mobilnosti s naglaskom na cikloturizmu održat će se u Koprivnici koja s razlogom nosi naziv “Grad bicikla”, u srijedu 20. rujna, u 17:30 sati u Domu mladih Koprivnica, Hrvatske državnosti 10, pod pokroviteljstvom Ureda gradonačelnika Mišela Jakšića. 

PROGRAM

Druga panel rasprava o održivoj mobilnosti u gradovima održat će se u Zagrebu u četvrtak 21. rujna, u 9:30 sati u Kući Europe, Augusta Cesarca 4, pod pokroviteljstvom Ureda gradonačelnika Milana Bandića. Uz zastupnike u Europskom parlamentu, u raspravama će sudjelovati predstavnici lokalnih vlasti i Ministarstva turizma.

PROGRAM

Zastupnik Michael Cramer inicijator je dva biciklistička projekta “Biciklistička staza – Berlinski zid” i “Europska biciklistička staza – Željezna zavjesa” kojima se održivi turizam povezuje s europskom poviješću i kulturom. Svim sudionicima panel rasprava podijelit će se primjerci biciklističkog vodiča “Željezna zavjesa” u kojemu su također ucrtane karte i cikloturističke rute koje prolaze kroz Hrvatsku.

Zastupnik u Europskom parlamentu Michael Cramer (Zeleni/ESS, Njemačka)