Škrlec: Agroindustrija prijeti zdravlju građana i natalitetu

Stručnjaci i predstavnici država članica EU-a sastat će se u srijedu, 21. rujna, u Bruxellesu kako bi razmotrili novi prijedlog Komisije o postavljanju znanstvenih kriterija potrebnih za identifikaciju i smanjenje izloženosti kemikalijama koje narušavaju rad hormona, tzv. endokrinih disruptora. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) i Program Ujedinjenih naroda za okoliš (UNEP) proglasili su endokrine disruptore globalnom prijetnjom javnom zdravlju. Podsjetimo, Europski parlament je usvojenom rezolucijom 8. lipnja 2016. osudio kašnjenje Europske komisije u donošenju spomenutog prijedloga, a novi prijedlog koji je Komisija konačno predstavila izazvao je burne reakcije struke, civilnog društva i država članica EU-a. Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec (Zeleni/ESS), smatra kako je sramotno da Europska komisija nastavlja braniti interese agrokemijske industrije umjesto zauzimanja za javno zdravlje.

“Sastanak Stalnog odbora za pesticide važan je trenutak za izmjenu prijedloga Komisije o endokrinim disruptorima u smjeru zaštite javnog zdravlja i okoliša. Trenutnim nacrtom predviđaju se vrlo visoki kriteriji u dokazivanju štetnosti određenih kemikalija, za što je potrebno i nekoliko godina da bi se znanstveno dokazao njihov utjecaj na zdravlje, a sporni proizvod koji ih sadrži povukao s tržišta. Prema izvorima međunarodne koalicije udruga i organizacija, EDC-Free Europe, očekuje se kako će protiv novog prijedloga biti Francuska, Danska i Švedska koja je, između ostalog, pokrenula postupak i dobila spor u prosincu 2015. pred Sudom Europske unije zbog kašnjenja Komisije u reguliranju endokrinih disruptora. Budući da javnost može imati veliki utjecaj na države članice u borbi protiv lobista agrokemijske industrije, bilo bi dobro da i naši građani budu upoznati sa stavom tehničke, odnosno, buduće Vlade RH koji će zauzeti na sastanku. Ovo izgubljeno vrijeme je udarac svima koji trpe zdravstvene probleme prouzrokovane štetnim kemikalijama. Definiranje jasnih kriterija o endokrinim disruptorima je ključni korak za njihovo pravilno reguliranje te, u konačnici, ukidanje.” – poručio je Škrlec.

Što su endokrini disruptori?

Endokrini disruptori prisutni su u širokom rasponu najčešće korištenih proizvoda kao što su pesticidi i biocidi, posuđe i pribor za jelo, materijali za pakiranje hrane, PVC podne podloge i kozmetika. Takve kemikalije povezuju se s teškim zdravstvenim problemima, uključujući rak, probleme s plodnošću, genitalne malformacije, rad štitnjače, rad mozga, pretilost i neurobihevioralne poremećaje kao što je hiperaktivnost. Mogu djelovati na vrlo niskim dozama, a posebno su opasni za vrijeme trudnoće i u ranom djetinjstvu jer ometaju razvojne procese.