Škrlec: Država ugradnjom razdjelnika kažnjava i osiromašuje građane pod krinkom EU-a

Nezadovoljan problemima nastalim zbog novog načina naplate toplinske energije u Hrvatskoj te potaknut višestrukim molbama hrvatskih građanki i građana, zastupnik Davor Škrlec uputio je danas prioritetno pitanje Europskoj komisiji u svezi uređaja (razdjelnika) za individualno mjerenje toplinske energije.

Nepravilna primjena Direktive stvorila je kod većine građana veće iznose računa za isporučenu toplinsku energiju, iako građani svjesno primjenjuju mjere štednje što dokazuje kako su sustavi krivo projektirani. Ovakvim odlukama nepravedno se ugrožava socijalni status građanki i građana i ne doprinosi borbi protiv energetskog siromaštva što je jedan od ciljeva primjene energetske učinkovitosti. Za nastali problem sam pismeno obavijestio povjerenicu za unutarnje tržište Bienkowsku i povjerenicu za zaštitu prava potrošača Jourovu. Očekujem njihovo očitovanje kroz trideset dana, o čemu ću svakako obavijestiti medije i zainteresiranu javnost.” – zaključio je Škrlec.

Europska komisija nalaže Direktivom 2012/27/EU uvođenje sustava individualnog mjerenja potrošnje toplinske energije do kraja 2016. godine samo ako je ugradnja tehnički i ekonomski opravdana. Međutim, Vlada RH donijela je 2014. godine Zakon o tržištu toplinske energije čijom se izmjenom 5. rujna 2015. godine (Narodne novine 95/15) uvode novčane kazne za sve vlasnike stanova u višestambenim zgradama ukoliko ne ugrade navedene obvezatne uređaje u zadanom roku.

“Temeljem mojeg zahtjeva prema Službi za istraživanje Europskog parlamenta, provedena je analiza zakonodavstva država članica EU. Jasno je vidljivo na primjeru Danske, Irske i Velike Britanije kako ne postoji obveza ugradnje uređaja za individualno mjerenje, štoviše, građane se ne kažnjava novčano, već se ostavlja mogućnost alternativne metode raspodjele troškova po potrošačima u višestambenim zgradama.” – izjavio je Škrlec.

Zastupnik Škrlec smatra kako su narušena prava potrošača s obzirom kako za višestambene zgrade nisu učinjeni energetski pregledi te analiza sustava grijanja koji je priključen na centralizirani sustav grijanja. Građanima je uskraćena tehnička i troškovna analiza, a Zakonom su prisiljeni na ugradnju uređaja bez alternativne troškovno učinkovite metode čime se uzrokuje netransparentno obavještavanje građana o ostvarenoj potrošnji i naplati.