Škrlec: Šuica ne govori istinu o Pelješkom mostu

Zastupnici u Europskom parlamentu su u srijedu, 28. listopada, na plenarnoj sjednici usvojili izvješće Strategije Europske unije za jadransku i jonsku regiju čiji je izvjestitelj u sjeni u ime Kluba zastupnika Zeleni/ESS zastupnik ORaH-a Davor Škrlec. Potaknut priopćenjem zastupnice Dubravke Šuice i obmanjujućim natpisima koji su osvanuli u hrvatskim medijima o europskom “blagoslovu” i nastavku izgradnje Pelješkog mosta, insinuirajući kako se taj projekt navodi i u usvojenoj Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiju, zastupnik Škrlec odlučio je reagirati.

“Neugodno  sam iznenađen priopćenjem kolegice Dubravke Šuice u kojem se pohvalila kako se u izvješću o Strategiji EU-a za jadransku i jonsku regiju spominje ‘važnost gradnje Pelješkog mosta i prometnog povezivanja teritorija EU, a samim time i odsječenog hrvatskog juga.’“  – izjavio je Škrlec.

Zastupnica Šuica bila je izvjestiteljica za mišljenje Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta (AFET) te je unatoč ustaljenoj praksi Parlamenta, “forsirala” direktno navođenje Pelješkog mosta u konačnom nacrtu Strategije za jadransku i jonsku regiju. Međutim, nadležni odbor za spomenutu Strategiju je Odbor za regionalni razvoj koji upravo zbog spomenute prakse nije usvojio sporni dio mišljenja AFET-a u kojem se navode konkretni projekti.

“Pozivam stoga građanke i građane da pogledaju konačni tekst usvojene rezolucije Strategije za jadransku i jonsku regiju kako bi se i sami uvjerili u točnost mojih navoda. Očito je riječ o predizbornom manipuliranju s kojim se nastoji zavarati građane. Druge vrijednosti koje su životno važne za hrvatski narod, a koje smo ugradili u konačni tekst rezolucije, poput boljeg prometnog povezivanja otoka i povećanja kvalitete života na otocima, tradicionalno malo ribarstvo, i ulaganja u turizam koja će pridonijeti neutralizaciji njegove sezonalnosti, nisu naravno spomenute u priopćenju kolegice Šuice.” – navodi Škrlec.

Konačni tekst Strategije nalaže povezivanje hrvatskog juga, kao i svih zemalja unutar makroregije. Isti nema pretenzije pružanja konačnih i konkretnih rješenja za prometno povezivanje regije. Europski parlament i zastupnici nemaju dovoljno znanja, ekspertize, a konačno niti ovlasti, kako bi olako mogli stavljati konkretne projekte na kartu Europske unije. Zastupnici u Odboru za regionalni razvoj raspravili su ovoj dilemi te postigli kompromisni zaključak kako se trebaju držati općih načela sukladnih dosadašnjoj zakonodavnoj praksi izvješća Europskog parlamenta.

“Hrvatski jug ćemo povezati nakon što se provede adekvatan i obvezan postupak prikupljanja dokumentacije koji će pokazati koje rješenje je najbolje za dugoročno povezivanje. To, kao i provedba projekata je u domeni odgovornosti Vlade Republike Hrvatske i Europske komisije, a ne Europskog parlamenta i eurozastupnika iz Hrvatske.” – zaključio je Škrlec.