Umjesto da povećamo otpad, ponudimo građanima EU zdravu hranu iz Hrvatske!

Europarlamentarac Davor Škrlec (ORaH) postavio je prioritetno pitanje Europskoj komisiji osvrnuvši se na trenutnu lošu situaciju u kojoj se nalaze brojni hrvatski poljoprivrednici. Škrlec smatra kako prehrambeni proizvodi koji se zbog sankcija ne mogu izvoziti na rusko tržište moraju pronaći mjesto na europskom tržištu, u prvom redu misleći na neretvanske mandarine.

Pogoršanje odnosa s Rusijom te uvođenje ekonomskih sankcija snažno je pogodilo poljoprivredni sektor u cijeloj Europskoj uniji. Iako je Komisija odlučila ublažiti učinke sankcija, zbog ograničenih sredstava financijska pomoć alocirana je prehrambenim proizvodima koji su najviše pogođeni sankcijama. Jasno je kako se radi o praktičnom rješenju, međutim, i dalje nepravednom prema proizvođačima.

Poseban problem za Hrvatsku predstavlja izuzimanje mandarina iz subvencioniranih proizvoda. Predviđeno je kako će se u 2014. godini 40% proizvodnje mandarina u dolini Neretve izvesti na rusko tržište. Više od 2000 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava direktno je pogođeno sankcijama, odnosno gotovo 20.000 ljudi koji su egzistencijalno vezani za ovu proizvodnju. Direktne subvencije nikada nisu najbolje rješenje, posebno ako nisu pravedno raspodijeljene. U izvanrednim situacijama tržište se pokazuje kao loš upravljač, smatra Škrlec.

“Kroz direktne subvencije, najviše koristi imat će dobavljači izvan Europske unije, jer na taj način dobivaju jeftinije proizvode subvencionirane europskim novcem. Dakle, novac Europske unije odlazio bi izvan granica EU. Kako bi se novac zadržao unutar EU, potrebno je stvoriti potražnju na europskom tržištu poticanjem otkupa svježih proizvoda i njihove prerade unutar Unije u cijeli niz proizvoda.” – kaže Škrlec.

U svom pitanju Komisiji Škrleca zanima planiraju li se kreirati instrumenti za indirektno poticanje tržišta kako bi se stvorila potražnja na europskom tržištu za prehrambene proizvode namijenjene ruskom tržištu. S obzirom na to da je riječ o svježim proizvodima, očekuje od Komisije da predloži i razvije trenutne mjere kako bi se omogućio otkup svježih mandarina na unutarnjem tržištu Europske unije i/ili otkup za preradu svježih mandarina u polutrajne ili trajne proizvode. Bilo koje druge dugoročne mjere su hvalevrijedne, ali prekasne za ovogodišnju berbu.

Zaključno svemu, Škrlec smatra kako je nepromišljena gospodarska politika koju Hrvatska vodi već godinama glavni krivac za propadanje prerađivačke prehrambene industrije, pogotovo malih proizvođača, propadanje proizvođača opreme za prerađivačku industriju gdje smo oduvijek bili regionalni lider u tom sektoru i izvozili po cijelom svijetu. Naša Vlada nas je bez ikakve vizije za gospodarski razvoj dovela u situaciju ne da molimo, nego da prosimo kako bi nam drugi osigurali puko preživljavanje, umjesto da to iskoristimo kao priliku za održivi razvoj, poručuje europarlamentarac.