Zalaganje zelenih stranaka Jugoistočne Europe za održivu i sigurnu budućnost bez poplava

Stranke zelenih na području Jugoistočne Europe zatražit će od svojih nacionalnih vlasti organizaciju i održavanje regionalne konferencije o ekološkoj sigurnosti koja bi uključivala odgovorne institucije te predstavnike akademske zajednice, udruga civilnog društva i privatnog sektora.

Tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu zastupnik ORaH-a u Europskom parlamentu Davor Škrlec predao je pisani osvrt na izjavu Europske komisije u raspravi o boljem sprečavanju i upravljanju poplavama na europskoj razini.

Izjavu zastupnika Škrleca prenosimo u cijelosti:

Pozdravljam odluku Komisije kojom je dodijeljena pomoć od 80 milijuna eura za područja pogođena poplavama u Hrvatskoj, Bugarskoj i Srbiji. Podržavam pojednostavljenje pravila i uvjeta za pristup Fondu solidarnosti s ciljem učinkovitije i pravovremene pomoći ugroženom stanovništvu. Važno je da pogođene države imaju potpuno shvaćanje kriterija Europskog fonda za solidarnost. Jedino tako moguće je kvalitetno predstaviti Komisiji stanje na terenu, a time i ostvariti najveću moguću financijsku pomoć. Od samog početka treba uključiti Komisiju u raspravu, a ne djelovati pred sam istek roka. Na konferenciji zelenih stranaka u Makedoniji zaključeno je kako prirodna katastrofa koja je pogodila područja Jugoistočne Europe skriva odgovornost u klimatskim promjenama. Iz tog razloga, moramo se boriti protiv štetnih učinaka za okoliš te se ozbiljno založiti za poticanje i financiranje preventivnih mjera s ciljem suzbijanja prirodnih katastrofa. Zelene stranke Balkana zalagat će se za održivu i sigurnu budućnost s naglaskom na zdrav okoliš i ljudski život u istom. Koncept eko-sistem pristupa nedovoljno je prepoznat od strane država članica i Komisije, iako sam pristup pokazuje bolje rezultate od tradicionalnih tehničkih rješenja. Pozivam sve dionike na korištenje ovog održivog načina sprječavanja i rješavanja posljedica poplava i inih prirodnih katastrofa. Učinkovita prevencija uvijek je jeftinija od obnove pogođenih područja.