Ambiciozni ciljevi za automobile s niskim i nultim emisijama

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su povećanje ciljeva vezanih za emisije CO2 koje emitiraju automobili unatoč otporu automobilske industrije.

Zastupnici u Europskom parlamentu traže jasne i ambiciozne ciljeve za čišće automobile, što je potvrdio Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane (ENVI) koji je 10. rujna glasovao o prijedlogu Europske komisije za europsku regulaciju emisija CO2 za automobile i laka gospodarska vozila. Većina zastupnika Odbora ENVI pristala je smanjiti emisije CO2 za 20% do 2025. i za 45% do 2030. godine, dok je Europska komisija predložila 30% do 2030. godine.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, poručuje:

“Ovo je dobra vijest da je Odbor ojačao prijedlog Komisije unatoč ogromnim lobističkim naporima i glasovima konzervativaca koji su bili protiv. Želimo ambicioznije ciljeve kako bismo postigli ciljeve Pariškog sporazuma o klimi te povećali promet s nultom emisijom na našim cestama. Poticaji i nadoplate za proizvođače konvencionalnih automobila i električnih automobila potrebni su kako bi se automobilska industrija potaknula prema elektrifikaciji.”

Očekuje se kako će zastupnici u Europskom parlamentu glasovati o ovom pitanju u plenarnom tjednu od 1. do 4. listopada, nakon čega će započeti pregovori s Vijećem EU-a i Europskom komisijom (tzv. “trijalog”).

Iako su se zastupnici dogovorili da će povećati standarde emisija ugljikovog dioksida za automobile i kombije u borbi koja doprinosi naporima smanjenja emisija stakleničkih plinova, automobilska industrija upozorila je kako bi povećanje ciljeva značilo gubitak radnih mjesta, budući da će tvrtke prebaciti proizvodnju s motora s unutarnjim izgaranjem na električna vozila.

Zastupnici su dogovorili više ciljeve za udio vozila s niskim i nultim emisijama u prodaji novih automobila. Automobilska industrija bi trebala zadovoljiti 20% udjela čistijih vozila do 2025. godine i 40% do 2030. godine. Komisija je predložila 15% i 30% za navedene godine.

Odbor ENVI odobrio je odredbu kojom će proizvođači automobila koji propuste ispuniti ove ciljeve biti kažnjeni, dok će oni koji prelaze ciljeve u prodaji vozila s niskim i nultim emisijama biti nagrađeni “kreditima ugljika”. Komisija je predložila poticajni program.

Novi obvezujući standardi dio su napora EU-a u ispunjavanju svojih ciljeva od 2030. godine da smanji emisije stakleničkih plinova za najmanje 40% u odnosu na razinu iz 1990. godine.

Također, zastupnici su glasali za uvođenje provjere jesu li automobili u skladu s ograničenjima CO2, uključujući uvođenje testova od 2023. godine kako bi se spriječilo varanje na emisijama od strane proizvođača automobila.