Bertrand Piccard predstavio inicijativu “#1000solutions” na Europskom laboratoriju ideja u Bruxellesu

Bertrand Piccard, inicijator i predsjednik Solar Impulse Foundation, koji je u svojstvu kopilota napravio prvi uspješni let oko svijeta na solarni pogon, predstavio je novi projekt u Bruxellesu tijekom Europskog laboratorija ideja u organizaciji Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu.

“#1000solutions” dio je inicijative Svjetskog saveza za učinkovita rješenja koja promovira čista, učinkovita i profitabilna rješenja koja mogu provesti zakonodavci širom svijeta.

Govoreći na događaju koji okuplja donositelje promjena na kojem se razgovara o inovativnim idejama za poboljšanje društva, zajedno s supredsjedateljem Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu Philippeom Lambertsom, Piccard je izrazio nadu kako će projekt izgraditi most između ekologa, industrije i političara.

On vjeruje da politička klasa nema ambicije što blokira put prema učinkovitijem i održivom svijetu. Nada se kako će njegovo dostignuće letenja oko svijeta u Solar Impulsu inspirirati ljude da vjeruju u promjene i potencijal čiste i učinkovite energije.

“Trenutno polovica energije koju koristimo je izgubljena iako postoje učinkovita rješenja.”

Također, poticao je ekologe da govore jezikom industrije i obratno, tako da društva mogu krenuti prema pristupu koji je okrenut prema rješenjima. Objasnio je da je jedan od glavnih izazova angažirati ljude da budu okrenuti prema okolišu i promijeniti njihov način razmišljanja.

Objasnio je kako puno odgovora na najveće izazove s kojima se trenutno suočavamo ne napreduju dalje od prostorija startupova, sveučilišnih kampusa ili soba za poslovne sastanke u kojima su ideje smišljene. Rješenja postoje, ali se ne primjenjuju.

“Dajemo puno subvencija za stvaranje patenata, ali nakon toga ih ne koristimo, već nastavljamo zagađivati i koristiti stare tehnologije.”

Naglašava potrebu za “povlačenjem i guranjem tehnologija”, tako da vlade mogu početi regulirati i potaknuti ambicioznije projekte od kojih će korist imati cjelokupna populacija. Nada se kako će inicijativa “#1000solutions” pomoći u stimulaciji aktivnijeg odgovora.

Izvor: European Greens