Bespilotne letjelice imaju veliki potencijal za stvaranje radnih mjesta

Zastupnici u Europskom parlamentu su u četvrtak, 29. listopada, na plenarnoj sjednici u Strasbourgu raspravljali o sigurnoj upotrebi zrakoplovnih sustava na daljinsko upravljanje (RPAS), opće poznatih kao bespilotne letjelice, u civilnom zrakoplovstvu.

Kao izvjestitelj u sjeni za spomenuto izvješće, zastupnik ORaH-a Davor Škrlec u svom je govoru rekao kako je zadaća Europske unije u što kraćem roku razviti zakonodavni okvir koji će se odnositi isključivo na civilnu upotrebu bespilotnih letjelica.

“Zakonodavni okvir mora zajamčiti investicije i razvoj konkurentnog europskog sektora bespilotnih letjelica za civilnu upotrebu te jasno razlikovati profesionalnu upotrebu bespilotnih letjelica na daljinsko upravljanje od njihove rekreativne upotrebe. Potencijal za gospodarski razvoj ovog sektora je golem. Potiče razvoj inovativnih tehnologija koje imaju veliki potencijal za stvaranje radnih mjesta, posebno zelenih radnih mjesta kako u velikim trgovačkim društvima, tako i u tisućama malih i srednjih poduzeća.”

Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec (ORaH) o dronovima
Zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec (ORaH) o dronovima

Osim toga, zastupnik Škrlec smatra kako je kvalitetno obrazovanje nužno u ovom sektoru te je istaknuo potrebu za organiziranjem i promicanjem centara za stjecanje kvalifikacija i osposobljavanje pilota i operatera bespilotnih letjelica.

“Europskim zakonodavnim okvirom trebamo omogućiti inovacije i razvoj sektora u najboljim mogućim uvjetima uz učinkovitu zaštitu imovine i osoba, kao i osobnih podataka i privatnosti građana. Na kraju, ne smijemo zaboraviti ograničene resurse kojima raspolažemo i zaštitu okoliša. Ovaj novi sektor je idealna prilika da odmah na početku počnemo primjenjivati načela kružne ekonomije, što za propulziju bespilotnih letjelica podrazumijeva korištenje pogonskog goriva koje neće narušavati kvalitetu zraka i povećavati emisije stakleničkih plinova.” – zaključio je Škrlec.