Budućnost poljoprivredne politike EU-a: Bez smanjenja proračuna ili nacionalizacije

Zastupnici žele pravednu, konkurentnu i održivu poljoprivrednu politiku nakon 2020. Naglašavaju važnost zajedničkih pravila i dostatnog proračuna.

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su u srijedu, 30. svibnja, savjetodavno izvješće o budućnosti hrane i poljoprivrede u kojem izlažu kako žele modernizirati zajedničku poljoprivrednu politiku EU-a. Naglašavaju važnost očuvanja integrirane politike na EU razini te očuvanja trenutne razine financiranja kako bi se osigurala sigurnost dostave hrane i kvaliteta, zaštitili prihodi poljoprivrednika te nastavila borba protiv klimatskih promjena.

Zajednički okvir

Zastupnici su prihvatili prijedlog Europske komisije Budućnost hrane i poljoprivrede iz studenog prošle godine prema kojem se želi pojednostaviti i bolje podržati zemlje kako bi prilagodile zajedničku politiku vlastitim potrebama. Međutim, odbacuju ponovnu nacionalizaciju zajedničke poljoprivredne politike jer bi imala negativan utjecaj na tržišno natjecanje i potrošače. Zastupnici žele da se isti standardi kvalitete poštuju u cijeloj Uniji.

Potreban novac

Zastupnici odbacuju prijedlog za rezanjem proračuna u poljoprivredi jer bi naštetila poljoprivrednicima i ugrozila inovacije. Smanjenje proračuna zbog izlaska Ujedinjenog Kraljevstva iz EU-a ne smije opteretiti poljoprivrednike. Reforma poljoprivredne politike usko je vezana uz pitanje Brexita. U odvojenoj rezoluciji zastupnici su kritizirali plan Komisije da reže proračun za poljoprivrednu i kohezijsku politiku.

Stav Zelenih/ESS-a: Europska komisija traži uštede na pogrešnim mjestima

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a želi vidjeti ciljani pristup, promicanje ruralnog razvoja i malih gospodarstava, te ulaganja u prijelaz na održivu poljoprivredu.

“Europska komisija je u potrazi za uštedom na pogrešnim mjestima. Njihov pristup raspršivanja pokazat će da je previše novca potrošeno na industrijsku poljoprivredu, a napunit će džepove privatnih osiguravajućih društava i velike industrije strojeva. To nije zdravi povrat novca poreznih obveznika, niti osigurava pravednu preraspodjelu sredstava.

U vrijeme kada se ruralna gospodarstva suočavaju s velikim pritiskom, neobično je da Komisija želi smanjiti potrošnju ruralnog razvoja. Planirana smanjenja Komisije ozbiljno bi naštetila ruralnim gospodarstvima i mogla bi dovesti do kraja velikog broja malih ruralnih poduzeća.

Europa treba radikalno drugačiju poljoprivrednu politiku. Želimo pomaknuti izravna plaćanja daleko od poljoprivrede na industrijskoj razini i umjesto njima dati potporu manjim i održivijim farmama. Poljoprivrednici koji zadovoljavaju visoke standarde zaštite okoliša, rada i dobrobiti životinja, uključujući smanjenje pesticida, trebaju biti nagrađeni za svoje napore.

Komisija nastavlja dopuštati preveliku proizvodnju, agresivne izvozne politike i ogromno gubljenje resursa. Ovo nije vizije za budućnost. Održiva europska poljoprivredna politika mora se usredotočiti na veću zaštitu klime; polovina proračuna EU-a mora se potrošiti na ublažavanje i prilagodbu klimatskim promjenama.

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu i ruralni razvoj Phil Hogan želi provesti reformu ZPP-a prije europskih izbora sljedeće godine. S obzirom na ogroman utjecaj tih promjena na poljoprivrednike i potrošače, mora postojati vrijeme za pravilan dijalog. Pristup buldožera samo će cementirati status quo.”

Izvor: Europski parlament, Greens/EFA