Davor Škrlec podržao zabranu uzgoja radi krzna

Prema Zakonu o zaštiti životinja, zabrana uzgoja životinja radi krzna trebala bi stupiti na snagu 1. siječnja 2017. kada ističe 10-godišnje prijelazno razdoblje. Prošle godine nastala je nepopularna inicijativa da se iz te odredbe izuzmu činčile koje se jedine u Hrvatskoj i uzgajaju za krzno.

Dosad se tvrdilo da je preostalo 50-ak uzgajivača, što je tek petina od njihova broja iz vremena donošenja zabrane. No samo Ministarstvo poljoprivrede nedavno je potvrdilo da je registrirano samo 20 uzgajivača. Ne zna se jesu li su svi i dalje aktivni te koliko ih je s radom započelo nakon donošenja zabrane. Hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu – Biljana Borzan, Ivan Jakovčić, Ivana Maletić, Marijana Petir, Tonino Picula, Andrej Plenković, Jozo Radoš, Davor Ivo Stier, Davor Škrlec, Dubravka Šuica i Ruža Tomašić – neovisno o političkoj opredijeljenosti, podržali su već postojeću zabranu uzgoja životinja radi krzna! Na to ih potiču etički i ekološki razlozi, većinski stav hrvatske i europske javnosti te pokazatelji smjera zakonodavstava članica EU-a.

“Odgovornost prema životinjskom svijetu i prirodi koja nas okružuje i čiji smo sastavni dio odražava najviši stupanj razvoja svijesti modernog društva kojemu kao čovječanstvo moramo težiti. Uzgoj životinja radi krzna uz današnje mogućnosti kvalitetnih zamjenskih materijala ne predstavlja zadovoljavanje osnovnih ljudskih potreba, već isključivo pogrešno nametnuti trend koji ne vodi računa o prirodi i čovjeku. Imajući u vidu iznimno dugačko prijelazno razdoblje, konsenzus građana i struke, svaku izmjenu zakona u smjeru ukidanja zabrane uzgoja životinja radi krzna smatram neetičnom, neopravdanom i suprotno temeljnim načelima zaštite prava životinja koje zaslužuju našu brigu i poštovanje.” – istaknuo je ovom prilikom zastupnik Davor Škrlec.

Osim Hrvatske, potpune, kao i djelomične zabrane uzgoja životinja radi krzna donesene su u: Ujedinjenom Kraljevstvu, Austriji, Sloveniji, Makedoniji, Srbiji, BiH, Nizozemskoj, kao i u Danskoj, Belgiji te Njemačkoj i Švedskoj gdje su, zbog nemogućnosti poštovanja donesenih propisa, zatvorene upravo farme činčila. U Nizozemskoj uzgoj činčila radi krzna zabranjen je još 1997. godine, a prošle godine sudskom odlukom potvrđena je zabrana uzgoja svih životinja radi njihova krzna. Iako se radi o državi koja je bila četvrti najveći svjetski uzgajivač kuna, odluka je donesena iz etičkih razloga. Prepoznajući situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, podrška našoj zabrani stigla je i iz nizozemskog Ministarstva ekonomije.

Prijatelji životinja vjeruju da će se tijekom i nakon javne rasprave izmjena Zakona o zaštiti životinja iskoristiti upravo za njegovo poboljšanje, a ne degradaciju. Više informacija nalazi se na www.prijatelji-zivotinja.hr.