Delegacija Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta posjetila Republiku Hrvatsku

Od 3. do 5. studenog u službenom posjetu Republici Hrvatskoj boravila je delegacija Odbora za promet i turizam Europskog parlamenta. Lokacije u Zagrebu, Petrijevcima i Vinkovcima posjetili su predsjednik odbora za promet i turizam EP-a Michael Cramer (Zeleni/ESS, Njemačka), dopredsjednik Dominique Riquet (ALDE, Francuska) te članovi Odbora Deirdre Clune (EPP, Irska), Gesine Meissner (ALDE, Njemačka), Karima Delli (Zeleni/ESS, Francuska), kao i hrvatski zastupnici Davor Škrlec (Zeleni/ESS) i Jozo Radoš (ALDE), a u Osijeku se pridružila i zastupnica Biljana Borzan (S&D).

Delegacija je na početku boravka posjetila gradilište novog terminala Međunarodne zračne luke Zagreb i Hrvatsku kontrolu zračne plovidbe, te je predsjednik Odbora Michael Cramer na jučerašnjoj konferenciji za medije održanoj u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture istaknuo potrebu “da zračna luka Zagreb bude povezana s javnim prijevozom poput željeznice” kako bi svi građani jednostavnije i brže mogli doći do svog odredišta.

Biciklističke rute kao prioritet

Drugi dan posjeta bio je rezerviran za razgovore s predstavnicima Hrvatskih autocesta (HAC) te posjetom gradilišta novog mosta preko Drave kod Petrijevaca, sastavnicom koridora VC.

Predsjednik Odbora za promet i turizam EP-a, Michael Cramer, na zajedničkom je obraćanju medijima također istaknuo kako je izuzetno važno da Hrvatska poboljša svoje biciklističke staze: “Postoje biciklističke rute od Italije do Maribora, međutim one od Maribora do Dunava nisu finalizirane. Moramo imati na umu da biciklistički turizam godišnje Europi donese prosječno 44 milijarde eura”, poručio je Cramer. Također je dodao da mreža biciklističkog prometa i unutar gradova treba biti prioritet upravo zbog očuvanja okoliša i promicanja zdravog životnog stila.

Delegacija je posjetila i park prirode Kopački rit te nakon posjete poručila da Hrvatska treba dodatno ulagati u eko turizam. “Imate velika prirodna bogatstva i vrijednost u tom dijelu zemlje, stoga možete održavati i turističku sezonu izvan one uobičajene za Hrvatsku, ljetne turističke sezone”, zaključila je članica Odbora Deirdre Clune.

Potrebne investicije u željezničku infrastrukturu

Osim obilaska parka prirode, Odbor za promet i turizam EP-a u Vinkovcima je upoznat s projektom obnove željezničke pruge  na dionici Vinkovci – Tovarnik, dijela X. koridora transeuropske željeznice, sufinanciranog iz pretpristupnih programa EU (ISPA), pri čemu je predsjednik Odbora Michael Cramer istaknuo da je “Hrvatska dugo godina ulagala u cestovni promet i ima dobre autoceste” te da se “sada mora usredotočiti na investicije u željezničku infrastrukturu”.

Trećeg dana delegacija je posjetila tvornicu Rimac Automobili d.o.o., a cjelokupni posjet  Republici Hrvatskoj završio je sastancima u Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdašem Dončićem te Ministarstvu turizma sa zamjenikom ministra turizma Daglasom Koracom, kao i predstavnicima sindikata. Pritom je zamjenik ministra turizma Daglas Koraca istaknuo važnost daljnjeg investiranja u turizam kroz EU fondove, kao i razvoja prometne infrastrukture za turizam u smislu razvoja zračnih luka i uspostavljanja novih zračnih linija, koje omogućuju veći broj dolazaka gostiju iz dalekih zemalja. Neke od tema sastanaka bile su i infrastrukturni projekti poput izgradnje Pelješkog mosta, proširenja  Zračne luke Dubrovnik i povećanja kapaciteta luke Rijeka.

Protekla tri dana koje je delegacija provela u Hrvatskoj dio su uobičajenih aktivnosti Odbora za promet i turizam EP-a  na raznim lokacijama u državama članicama, a Odbor je odlučio posjetiti Hrvatsku nakon što je prihvatio prijedlog zastupnika ORaH-a Davora Škrleca, člana Odbora.