Deset načina kako koristiti manje plastike svaki dan

Svakodnevno dolazi do povećanja količine plastičnog otpada, kako na kopnu tako i u oceanima. Što kao pojedinci možemo učiniti po pitanju tog globalnog problema? Donosimo deset savjeta kako koristiti manje plastika u svakodnevnom životu.

1. Izbjegavajte kupovanje proizvoda u plastičnoj ambalaži. Potražite vrste proizvoda koje nisu nepotrebno previše zapakirane. Kupujte hranu u staklenoj ambalaži radije nego u plastičnoj. Ne samo da se na taj način koristi manje plastike čime se smanjuje količina plastičnog otpada, već se šalje i snažna poruka proizvođačima tih proizvoda  da kao potrošač preferirate drugu vrstu ambalaže.

2. Koristite platnene vrećice prilikom kupovine. Plastične vrećice ne samo da su neugodne oku, već i štete okolišu. Držite vrećice za višekratnu upotrebu pri ruci – u automobilu ili drugom prijevoznom sredstvu, pored ulaznih vrata – da ih ne zaboravite kada idete u dućan, na tržnicu ili u trgovački centar.

3. Izbjegavajte vodu u plastičnim bocama, koristite spremnike za vodu za višekratnu upotrebu. Plastične su boce jedan od pet najčešćih uzroka morskog otpada na plažama. Flaširana je voda skuplja od vode iz slavine, pa se na taj način štedi novac i izbjegava mogući rizik istjecanja štetnih plastičnih toksina u vaše piće.

4. Dajte predmetima novu svrhu. Razmislite o mogućim načinima kako ponovo iskoristiti plastične predmete umjesto da ih bacite ili kupite nove.

5. Ponesite šalicu koju možete nanovo iskorištavati prilikom naručivanja kave. Stavite je na svoj stol, u vašu torbu ili torbicu ili u automobil kako bi je imali pri ruci prilikom naručivanja ili ponovnog točenja vašeg pića.

6. Recite ”NE” plastičnim slamkama. Plastične su slamke jedne od deset najčešćih proizvoda nađenih na plažama. U većini slučajeva plastične su slamke nepotrebne za konzumaciju vašeg pića. Ako vam ipak zatreba, možete koristiti staklene ili metalne slamke namijenjene višestrukoj upotrebi.

7. Nosite odjeću napravljenu od prirodnih (nesintetičkih) materijala. Nošenje i pranje odjeće uzrokuje razgradnju vlakana, a odjeća od poliestera je napravljena od plastike. Utvrđeno je da sitne čestice mikroplastike prisutne u oceanima dolaze upravo od takvih sintetičkih tkanina.

8. Izbjegavajte jednokratno posuđe, koristite posuđe koje možete upotrijebiti više puta. Pokušajte koristiti šalice, tanjure i drugi pribor za jelo koji je moguće oprati i ponovo koristiti. Kada koristite posuđe za višekratnu uporabu, imajte na umu da ono nije biorazgradivo, stoga mora biti odloženo na prikladan način u odlagalištima.

9. Ne bacajte elektroničku opremu. Pokušajte popraviti neispravnu elektroničku opremu ili ju nadograditi umjesto da kupujete novu. Prodajte elektroničke naprave i kompjuterske dijelove ili nađite prikladno mjesto gdje ih možete dati na recikliranje.

10. Ponesite svoju plastičnu ambalažu za dostavu hrane ili spremanje ostataka. Kada naručujete hranu putem dostave ili nosite ostatke jela kući, zamolite da se ona spremi u vašu plastičnu ambalažu za višekratnu upotrebu.

Izvor: EcoWatch