DIGITALNI POREZ: Ministri financija EU-a nisu uspjeli dogovoriti plan oporezivanja tehnoloških divova

Sastanak ministara financija u okviru Vijeća EU-a prošao je 4. prosinca bez dogovora o predloženom digitalnom porezu. Do dogovora nije došlo unatoč tome što je prijedlog uvođenja digitalnog poreza velikom većinom podržao Odbor za ekonomsku i monetarnu politiku Europskog parlamenta (ECON). Digitalni porez temeljen na “digitalnoj prisutnosti” i/ili prihodima pomogao bi zaustaviti premještanje profita i utaje poreza tehnoloških divova.

Nekoliko država članica kao što su Irska i Švedska blokiraju napredak. Alternativni prijedlog koji bi oporezivao samo prihode od mrežnog oglašavanja, koji cilja prvenstveno na Google i Facebook, sada je na stolu.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Euroskom parlamentu komentira:

“Izuzetno je razočaravajuća činjenica da ministri financija država članica ne mogu doći do sporazuma o nečemu tako važnom kao što je digitalni porez. Potrebno je da Europska unija bude u mogućnosti djelovati puno brže i čvršće na tako važne stvari, umjesto da zapinje na međusobnim dogovorima država članica unutar Vijeća EU-a.

“Kada su nacionalni proračuni diljem EU-a u deficitu, a dohodak ljudi stagnira, izgleda zapanjujuće da  se tehnološki divovi izvlače od plaćanja praktički svih poreza. Novi prijedlog za plaćanje poreza samo na prihoda od mrežnog oglašavanja je neprihvatljiv i predstavlja isključivo politički potez koji pokriva digitalnu prisutnost. Ovaj novi tekst neće zaustaviti porezne utaje tehnoloških divova, već će porez zasnovan na digitalnoj prisutnosti tih multinacionalnih tvrtki pomoći u uklanjanju dodirnih poreznih praksi Googlea, Facebooka, Amazona i ostalih.”

Izvor: Greens/EFA