Države članice nisu podržale prijedlog Komisije o dozvoli uzgoja tri GMO kukuruza

Prijedlog Europske komisije kojim se trebao odobriti uzgoj tri sorte GMO kukuruza u Europskoj uniji nije prošao na današnjem glasovanju Stalnog odbora za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu u Bruxellesu.

Stalni odbor za biljke, životinje, hranu i životinjsku hranu danas je u Bruxellesu glasovao o prijedlozima Europske komisije stavljanja na tržište sjemena genetski modificiranog kukuruza Syngenta Bt11 i Dupont 1507, te produljenje odobrenja za sjeme i proizvode od genetski modificiranog kukuruza MON 810 (Monsanto) koji je već prisutan na tržištu EU-a. Odbor sastavljen od stručnjaka iz svih država članica EU-a nije uspio sakupiti kvalificiranu većinu potrebnu za podršku prijedloga Komisije.

Podsjetimo, zastupnici u Europskom parlamentu početkom listopada izglasali su na plenarnoj sjednici u Strasbourgu prigovore na spomenuto GMO kukuruzno sjeme i proizvode koje je Europska komisija planirala odobriti za tržište Europske unije. Dok je Europski parlament iskazao jasno svoj stav po ovom pitanju, države članice danas nisu bile u stanju iznijeti daljnji smjer djelovanja, ostavljajući tako Komisiji na izbor hoće li nastaviti s prijedlogom na Odboru za žalbe ili će ga povući.

“Današnje glasovanje pokazalo je jasno negiranje prijedloga Komisije, ali i znak da se pojedine države članice ne ponašaju odgovorno kada je u pitanju GMO. Nekoliko država članica koje su zabranile uzgoj GMO-a na svom teritoriju, poput Hrvatske ili Njemačke, ostale su suzdržane tijekom današnjeg glasovanja, ili su glasovale u korist GMO-a, poput Italije, pokazujući time izuzetan nedostatak dosljednosti. Kada države članice podbace u iznošenju vlastitih smjernica, Komisiji je onda prepušteno donijeti samostalnu odluku o autorizaciji, što je učestala praksa s pesticidima i GMO autorizacijama, tako da možemo očekivati već sljedeći mjesec da Komisija izađe s novim prijedlogom kako bi ispravila nastali problem.” – komentirao je zastupnik Davor Škrlec.