Europska agencija za kemikalije (ECHA) iznijela mišljenje o glifosatu

Europska agencija za kemikalije (ECHA) danas je objavila svoje mišljenje o toksičnosti glifosata i proglasila ga nekancerogenim, čime je dodatno potvrdila prethodno izneseno mišljenje Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA). Doneseni stavovi u suprotnosti su s procjenom Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije koja navodi kako je glifosat “vjerojatno kancerogen” za ljude. Zastupnik u Europskom parlamentu i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, smatra kako današnja odluka Europske agencije za kemikalije ukazuje na potrebu za većom transparentnošću studija na temelju kojih se odlučuje o sigurnosti glifosata.

“Zeleni u Europskom parlamentu već duže vrijeme provode kampanju protiv glifosata zato što on predstavlja niz prijetnji ljudskom zdravlju, biljkama i životinjama. Današnja odluka Europske agencije za kemikalije (ECHA) došla je tek nakon godinu dana kada smo podnijeli zahtjev za pristupom svim studijama na temelju kojih se odlučuje o toksičnosti glifosata, kako bismo sve te studije iza kojih stoji agroindustrija učinili javno dostupnima i otvorenima za nezavisnu znastvenu kritiku. Za sada smo dobili samo djelomične odgovore s necjelovitim studijama. Opet je prisutno oprečno mišljenje jedne agencije EU-a od mišljenja Međunarodne agencije za istraživanje raka Svjetske zdravstvene organizacije. Ova polemika će se nastaviti, a građani će i dalje imati razumljive nedoumice u vezi sigurnosti glifosata, sve dok se studije ne učine javno dostupnima. Na kraju, kada postoji već toliko raspoloživih alternativa glifosatu, nema nikakvog smisla riskirati naše zdravlje njegovom daljnjom upotrebom. Nastavit ćemo stoga zagovarati njegovu zabranu i primjenu alternativa što je u konačnici svakako bolji izbor za građane, životinje i okoliš.” – zaključuje Škrlec.

Podsjetimo kako je početkom veljače započelo prikupljanje potpisa europske građanske inicijative koja od Europske komisije traži da državama članicama predloži zabranu glifosata, izmijeni postupak odobravanja pesticida te da odredi razinu na koju se mora smanjiti upotreba pesticida, a koja će biti obvezujuća u cijeloj EU. Prikupi li inicijativa u godinu dana milijun potpisa potpore građana iz najmanje sedam država članica, a u Hrvatskoj je za ispunjavanje kvote potrebno 8250 potpisa, Komisija će morati reagirati u roku od tri mjeseca, donijeti odluku o prihvaćanju ili neprihvaćanju prijedloga inicijative te u konačnici predložiti državama članicama zabranu glifosata koja će onda biti obvezujuća za cijelu EU.