Europska komisija mora pronaći rješenje za neretvanske mandarine

Poljoprivredni sektor na razini Europske unije žrtva je ruskih sankcija. Zbog teških posljedica, Unija je osposobila izvanrednu pomoć koja će biti dodijeljena proizvođačima čiji se proizvodi nalaze na posebnoj listi. Javnost je već upoznata s činjenicom kako se mandarine, prehrambeni proizvod koji trpi najveće posljedice navedenih sankcija u Hrvatskoj, ne nalaze na toj listi te trenutno nisu u mogućnosti primiti nužnu pomoć.

Nakon što je osobno zaprimio nekoliko upita od strane malih proizvođača čija egzistencija ovisi o prodaji tog voća, europarlamentarac ORaH-a Davor Škrlec postavio je nekoliko pitanja Europskoj komisiji potaknut činjenicom da je Komisija potvrdila svoju odluku o osiguravanju dodatnih 30 milijuna eura sredstava s ciljem promocije programa za prehrambene proizvode, uz 60 milijuna eura koji su već predviđeni u godišnjem proračunu Zajedničke poljoprivredne politike za 2015. godinu.

Škrleca zanima iz koje proračunske stavke su preusmjerena dodatna sredstva; prema kojim kriterijima će se raspodijeliti sredstva iz programa za promociju proizvoda po državama članicama; kako će u konačnici mali proizvođači doći do sredstava za promociju svojih proizvoda te hoće li dodjela sredstava za određeni proizvod ovisiti o prisutnosti istog na spomenutoj listi.

Podsjetimo, u svom prijašnjem pitanju koje je postavio Komisiji, Škrleca također zanima planiraju li se kreirati instrumenti za indirektno poticanje tržišta kako bi se stvorila potražnja na europskom tržištu za prehrambene proizvode namijenjene ruskom tržištu. Kada je riječ o svježim proizvodima kao što su mandarine, očekuje od Komisije da predloži i razvije trenutne mjere kako bi se omogućio njihov otkup na unutarnjem tržištu Europske unije ili otkup za preradu mandarina u polutrajne ili trajne proizvode. Bilo koje druge dugoročne mjere su hvalevrijedne, ali prekasne za ovogodišnju berbu.

Europarlamentarac ORaH-a očekuje prioritetne odgovore od strane Komisije za pronalazak učinkovitog rješenja koje bi išlo u korist hrvatskim uzgajivačima mandarina.