Europska komisija predstavila akcijski plan za planet

Dvije godine nakon potpisivanja Pariškog sporazuma, Europska unija želi biti predvodnica u borbi protiv klimatskih promjena. U tu svrhu, Europska komisija je 12. prosinca na summitu “One Planet” u Parizu najavila niz inicijativa za suvremeno i niskougljično gospodarstvo.

Komisija je 12. prosinca sudjelovala na summitu “One Planet“, kojemu je domaćin francuski predsjednik Emmanuel Macron u Parizu. Na summitu je Komisija predstavila svoj novi akcijski plan za planet koji uključuje 10 transformativnih inicijativa za moderno gospodarstvo i pravedno društvo. Sve inicijative reflektiraju se u 10 političkih prioriteta Junckerove komisije.

Pariški sporazum šalje jasan signal tržištima kapitala i investitorima, javnim i privatnim, kako globalni prijelaz na čistu energiju predstavlja dugoročno rješenje. Prepoznajući da je Pariški sporazum ključan element modernizacije europske industrije i gospodarstva, Komisija ga vidi kao priliku da gospodarske aktivnosti EU-a održe i iskoriste prednost poticanja obnovljivih izvora energije, energetske učinkovitosti i da se natječu u razvoju tržišta čiste tehnologije na globalnoj razini.

Europska unija svojim primjerom predvodi i stvara poticajno okruženje koje ubrzava javna i privatna ulaganja u inovacije i modernizaciju u svim ključnim sektorima. Radeći tranziciju prema modernoj i čistoj ekonomiji, Unija uzima u obzir razlike u energetskim i gospodarskim strukturama diljem EU-a. Pored ažuriranja i jačanja zakona o energiji i klimatskim promjenama, Unija nastoji razvijati mjere koje će poticati ulaganja, pomoći u stvaranju novih radnih mjesta, osnažiti i inovirati industrije te osigurati da u tom procesu ne bude zapostavljen niti jedan građanin, radnik ili regija.

Predsjednik Jean-Claude Juncker rekao je: “Sada je došlo vrijeme da podignemo razinu ‘igre’ i pokrenemo sve kotačiće – regulatorne, financijske i druge – kako bismo mogli zadovoljiti ambiciozne ciljeve koje smo postavili. To je nužnost koju diktiraju naši trenutni životni uvjeti kao i oni budućih generacija. Ovo je vrijeme u kojem moramo djelovati zajedno za planet. Sutra će biti prekasno.”

Predstavnici Komisije na summitu bili su potpredsjednik nadležan za euro i socijalni dijalog, također zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i uniju tržišta kapitala Valdis Dombrovskis, potpredsjednik zadužen za energetsku uniju Maroš Šefčovič i povjerenik za klimatsku i energetsku politiku Miguel Arias Cañete. Svaki od njih je najavio konkretne akcije u gospodarskoj tranziciji i borbi protiv klimatskih promjena.

Inicijativa za današnji summit došla je od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na summitu G20 u Hamburgu u srpnju 2017. godine, nakon što je američka administracija priopćila kako će se povući iz Pariškog sporazuma. Francuska je organizirala summit zajedno s glavnim tajnikom UN-a Antóniom Guterresom i predsjednikom Svjetske banke Jim Yong Kimom. Europska komisija bila je jedan od ključnih partnera.

Summit je okupio aktere koji su uključeni u stvaranje moderne i čiste ekonomije i one koji imaju sposobnost financirati klimatske aktivnosti. Na summitu je sudjelovalo više od 1000 delegata koji su nastavili aktivnosti i sljedećeg dana.