Europski parlament glasovao za uspostavljanje svemirskog programa Unije i Agencije EU-a za svemirski program

Zastupnici u Europskom parlamentu danas su na plenarnoj sjednici glasovali o prijedlogu Uredbe o uspostavljanju svemirskog programa Unije i Agencije Europske unije za svemirski program za razdoblje od 2021. do 2027. godine. Svemirski program u skladu je s nizom javnih politika i strateških prioriteta EU-a te može imati važnu ulogu u suočavanju s novim izazovima poput klimatskih promjena, održivoga razvoja, kontrole granica, pomorskog nadzora i sigurnosti građana Europske unije.

Izvjestitelj Zelenih/ESS-a i član Odbora za industriju, istraživanje i energiju Europskog parlamenta,  Davor Škrlec, istaknuo je u svom govoru na jučerašnjoj raspravi važnost europskog svemirskog programa kao pokretača razvoja europske svemirske industrije, ali i kompletnog gospodarstva Europske unije.

“U proizvodnji satelita potrebne su stalne inovacije i nove tehnologije, i upravo je u tome prilika za sinergiju u istraživačkom području za naše kompanije i srednje i malo poduzetništvo, pogotovo ako promatramo područje ICT-a i robotike. Važno je spomenuti kako mreža EU regija koje koriste svemirsku tehnologiju – NEREUS otvara mogućnost korištenja podataka od satelita Kopernik za razne namjene. Podaci su dostupni svima i tajna je u razvoju aplikacija za krajnje korisnike, a to je velika prilika za naše male i srednje poduzetnike. U svojoj publikaciji predstavili su 99 uspješnih primjera korištenja satelita od čega je i jedan projekt iz Hrvatske s primjenom na sprječavanje požara u Dalmaciji.”

Prema prijedlogu Europske komisije sustavi satelitske navigacije Galileo i EGNOS te sustav za promatranje Zemlje Kopernik spajaju se u jedan program kako bi se povećala njihova djelotvornost i troškovna učinkovitost.

“Glavni doprinos Zelenih je što smo spriječili pokušaje drugih političkih grupacija u Parlamentu da se iz Uredbe uklone sve reference na klimu. Program Kopernik pokazao se jako važan za praćenje utjecaja klimatskih promjena i emisija u okoliš, dok su Galileo i EGNOS važni za satelitsku navigaciju što otvara nove mogućnosti u sektoru transporta za autonomna vozila, ali i niz drugih primjena koje danas rješavamo primitivnim načinima“, dodaje Škrlec.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a uspješno se zalagao da se u članku 4. Uredbe svemir definira kao javno dobro s ciljem poticanja međunarodne suradnje u podizanju svijesti da je svemirski prostor zajedničko naslijeđe cijelog čovječanstva.