Europski parlament zahtijeva prestanak korištenja palminog ulja kao biogoriva

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta 24. listopada podržao je izvješće Zelenih/ESS-a zastupnika Basa Eickhouta kojim se traži postupni prestanak korištenja palminog ulja kao biogoriva u Europskoj uniji od 2021. godine. Ovo izvješće je dio revizije Direktive o obnovljivim izvorima energije. U isključivoj nadležnosti ovog Odbora su neizravne promjene u naknadama za korištenje zemljišta za proizvodnju biogoriva. Zastupnici bi o ovom izvješću trebali glasovati na plenarnoj sjednici u siječnju 2018.

“Oduševljen sam što Europski parlament traži konačni prestanak korištenja palminog ulja kao biogoriva. Nemaju sva biogoriva jednak utjecaj na okoliš, a politika EU-a treba napraviti bolju razliku između dobre i loše proizvodnje. Uz nekoliko iznimaka, biogoriva nastala iz biljne proizvodnje imaju negativan klimatski utjecaj koji ponekad premašuje emisije fosilnih goriva. Želimo osigurati da sva biogoriva na bazi hrane budu ukinuta do 2030. godine, s iznimkom za projekte biogoriva koji mogu dokazati da će biti proizvedeni na istinski održiv način. Prijedlozi će također osigurati da ciljevi obnovljivih izvora EU-a ne potiču prihvaćanje biogoriva na bazi hrane.” – rekao je zastupnik Zelenih/ESS-a Bas Eickhout.

Biodizel nastao iz biljnog ulja u prosjeku proizvodi oko 80% više emisija štetnih plinova od fosilnog dizela kojega zamjenjuje. U 2015. godini najpopularnije biogorivo u Europi bio je upravo biodizel s tržišnim udjelom od 80%, proizveden većinom od palminog ulja, repice i soje. Od svih izvora biogoriva u transportne svrhe, palmino ulje uzrokuje najveće emisije stakleničkih plinova – 303% emisija od fosilnih goriva.

Norveška, koja nije članica Europske unije, ali je dio jedinstvenog EU tržišta, postala je prva zemlja u svijetu koja je zabranila kupnju biogoriva od palminog ulja. Norveški parlament zabranio je upotrebu palminog ulja i ostalih nusproizvoda u javnoj nabavi, odnosno, u postupku u kojem norveška vlada kupuje robu ili usluge od kompanija.

(Izvor: Greens/EFA)