Glas za zabranu slamki i drugih proizvoda od plastike je pobjeda za okoliš

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) izglasao je u srijedu 10. listopada izvješće koje podupire prijedlog Europske komisije o smanjenju onečišćenja plastičnim otpadom i predlaže zabranu širokog raspona proizvoda od plastike koji štete okolišu.

Onečišćenje plastičnim otpadom uništava naš planet, začepljuje naše oceane i otpušta otrovne kemikalije u biljni i životinjski svijet, zbog čega nam je potrebna hitna promjena načina na koji trošimo plastiku diljem Europe i svijeta. Plastika je proizvedena od nafte, stoga će i smanjenje potrošnje plastike također biti potrebno za borbu protiv klimatskih promjena.

Ovo izvješće propisuje zabrane plastičnih slamki, plastičnog pribora za jelo, proširene ambalaže od polistirena koja se široko koristi kod pakiranja “hrane za van”. Također, izvješće obvezuje države članice da postave ciljeve smanjenja za stavke poput jednokratnih šalica za kavu i posuda za hranu. U tekstu se navodi zabrana proizvoda koji se promoviraju kao biorazgradivi, ali se razgrađuju u mikroplastiku, kao i zabrana vrlo laganih plastičnih vrećica (osim kada se koristi za određene vrste hrane).

Glasovanje o konačnom tekstu trebalo bi biti na sljedećoj plenarnoj sjednici Europskog parlamenta krajem listopada.

Zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane, Davor Škrlec, komentira:

“Ovo je pobjeda u borbi protiv plastičnog onečišćenja, ali pred nama je dug put da zaustavimo gušenje našeg planeta pod težinom vlastitog smeća. Štetni učinci plastičnih materijala su jasni: ubijaju velike i male životinje, velike nakupine našeg plastičnog otpada pojavile su se usred oceana, a toksini iz plastike uvukli su se u hranidbeni lanac. Svake minute, kamion pun plastičnog otpada baca se u naše oceane.

Ne možemo dopustiti plastičnom dobu da postane posljednja era na našem planetu samo zato što nismo pronašli način da ponovno iskoristimo naše jednokratne šalice kave. Ovaj prijedlog temelji se na uspjehu Direktive o smanjenju potrošnje laganih plastičnih vrećica i pokazuje da Europska unija može biti lider u zaštiti našeg planeta od plastičnog zagađenja.”

Prijedlog se može naći ovdje, a popis predloženih plastičnih proizvoda koji se zabranjuju nalazi se u aneksu.