GoBag

Torba GoBag u potpunosti je izrađena od recikliranog tekstila i metala te se može reciklirati. Ovim proizvodom omogućili smo da se ne mora imati tri različite torbe nego se sve tri mogu imati u jednoj, a da su pri tome lijepog i elegantnog izgleda te ekološki prihvatljive.

Ime GoBag predstavlja osnovno pravilo recikliranja pomoću engleske riječi GO (ići, kretati se). S obzirom da se recikliranjem postiže cirkularna ekonomija proizvoda, tako i riječju GO naglašavamo mogućnost ponovne upotrebe proizvoda koje više ne koristimo, te se materijali od kojih je torba izrađena mogu višekratno upotrebljavati i tako se putem recikliranja „kretati u krug“ i ne stajati – odnosno ne bacati. Ime GoBag odabrali smo zbog još jednog simboličkog značenja – torba ima 3 načina upotrebe pa ju se može koristiti u svakoj prilici. Opet se ne mora stati i promijeniti torbu nego se istom možemo stalno služiti.

gobag1

Odlučili smo se osmisliti proizvod kojim ćemo smanjiti potrošnju plastičnih vrećica. U Hrvatskoj se proizvede oko 200 milijuna plastičnih vrećica od čega se zbog visokih troškova reciklira tek oko 1%. Materijali za proizvodnju su tekstil i metal koji se mogu reciklirati. Više od milijun tona tekstila je godišnje bačeno, a 90% tekstilnog otpada se može reciklirati i ponovo koristiti. Danas se reciklira oko 25% ukupnog tekstilnog otpada. Od metala su izrađene kopčice za ručke. Metal se može opetovano reciklirati prilikom čega se ne umanjuju njegova svojstva.

Ksenija Kralj, mentorica

Članovi tima:
Dora Čižić
Sanela Habibović
Tomislav Šerić
• Tobias Šipoš

Povratak na kategoriju DIZAJN