Infografika: Emisije stakleničkih plinova po zemlji i sektoru

Koji su najveći svjetski zagađivači, za koliko emisija je odgovorna Hrvatska u usporedbi s drugim zemljama EU-a i koji su najodgovorniji sektori gospodarstva? Više u infografici.

Najveći udio stakleničkih plinova otpada na ugljik dioksid (CO2), glavni nusproizvod većine ljudskih aktivnosti i izgaranja fosilnih goriva. Ostali plinovi se emitiraju u manjim količinama, ali zagrijavaju zemlju mnogo učinkovitije od CO2, u nekim slučajevima i tisuću puta jače.

Dijagram ispod pokazuje emisije stakleničkih plinova u Europskoj uniji u 2015. prema glavnim sektorima – izvorima. Energetika je odgovorna za 78 posto emisija u 2015. poljoprivreda za 10 posto, industrija 8,7 posto te sektor gospodarenja otpadom 3,7 posto.

Emisije po zemlji

Slika ispod pokazuje koliko je koja zemlja Europske unije doprinijela emisijama stakleničkih plinova u 2015. te koji su najveći svjetski zagađivači. EU je treći najveći izvor emisija nakon Kine i SAD-a, a iza nas su Indija i Brazil.

Staklenički plinovi ostaju u atmosferi od nekoliko do tisuće godina te utječu na klimu u cijelom svijetu bez obzira koje zemlje su odgovorne za emisije.


Što su staklenički plinovi?
  • Staklenički plinovi uzrokuju efekt staklenika u atmosferi Zemlje: upijaju sunčevu energiju i toplinu Zemlje te je zadržavaju u atmosferi.
  • Uzrokuju sve veće temperature.
  • Mnogi staklenički plinovi prirodnog su podrijetla, ali ljudske aktivnosti uvelike doprinose količini plinova čime se stvara globalno zatopljenje.
Daljnje informacije

Izvor: Europski parlament