Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!

Ured zastupnika ORaH-a u Europskom parlamentu Davora Škrleca poziva vas da sudjelujete u nagradnom natječaju “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!” i otputujete u Bruxelles ili Strasbourg.

Prijave na nagradni natječaj traju od dana objave, 15. travnja do 10. svibnja 2015. godine, a u njemu mogu sudjelovati učenici srednjih škola i studenti ustanova visokog obrazovanja u Republici Hrvatskoj koji imaju hrvatsko državljanstvo i prijavljeno prebivalište u Republici Hrvatskoj. Sudjelovati je moguće u timu od minimalno troje do maksimalno petero članova. Učenici u svom timu moraju imati mentora (profesor obrazovne ustanove koju članovi tima pohađaju), dok studenti nisu obvezni u svom timu imati mentora, već samo voditelja tima kojega biraju između sebe.

TEMA NATJEČAJA

Današnje društvo prekomjerno troši resurse ne vodeći brigu o budućim generacijama i njihovim potrebama. Održivi razvoj podrazumijeva, prije svega, pametno gospodarenje resursima. Postojeći linearni model ekonomije koji se temelji na principu “uzmi-iskoristi-baci” nije održiv. Neminovno će uzrokovati iscrpljenje resursa na Zemlji i akumuliranje otpada te ugroziti opstanak našeg planeta. Cirkularna ekonomija proizvodima na inovativan način produljuje vijek trajanja i daje im novu namjenu što u konačnici dovodi do smanjenja otpada.

Sudionici natječaja “Inovacijama mijenjajmo svijet na bolje – razmišljaj, stvaraj i živi održivo!” pozvani su da osmisle projekt koji će u praksi primjenjivati načela održivog razvoja i cirkularne ekonomije.

Sudionici se mogu natjecati u tri kategorije:

1. KREATIVNOST – osmisliti projekt u pisanom i/ili audiovizualnom obliku koji će na edukativan način popularizirati načela održivog razvoja i/ili cirkularne ekonomije (video uradak, spot, kratka priča, strip, brošura i sl.)

2. INOVACIJA – osmisliti aplikaciju za sustav Android koji će potaknuti primjenu načela održivog razvoja i/ili cirkularne ekonomije (ušteda energije i resursa, učinkovito razvrstavanje otpada i sl.)

3. DIZAJN – osmisliti eko dizajn u svrhu prenamjene i produljenja vijeka trajanja proizvoda

NAČIN PRIJAVE I TIJEK NATJEČAJA

Za sudjelovanje u Natječaju potrebno je u vremenskom periodu od 15. travnja do 10. svibnja 2015. godine dostaviti projektni rad putem elektroničke pošte na office-MEP@davor-skrlec.eu s naznakom “Prijava na nagradni natječaj”.

Po svakoj kategoriji bit će odabrano pet timova koji će kao finalisti biti objavljeni na web stranici (www.davor-skrlec.eu) najkasnije do 15. svibnja 2015. godine. Na temelju najviše prikupljenih glasova javnosti i ocjene stručne komisije, pobjednici će biti proglašeni putem iste web stranice 15. lipnja 2015. godine.

NAGRADE

Po dva tima iz svake kategorije bit će nagrađeno putovanjem u Bruxelles ili Strasbourg gdje će imati priliku posjetiti Europski parlament i ostale institucije Europske unije prema raspoloživosti, s pokrivenim troškovima puta i smještaja. Svoj projekt će prezentirati klubu zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu i Europskoj zelenoj stranci (EGP). Prigodni poklon paketi osigurani su za sve ostale sudionike iz ovog natječaja.

Više o uvjetima nagradnog natječaja pročitajte u Pravilniku, a za sve dodatne informacije javite nam se na e‐mail: office-MEP@davor-skrlec.eu  ili na broj telefona 01 233 85 67.

put-nagrada