Izgubljeno vrijeme: Komisija predložila novi paket kružne ekonomije, ali s nedostatkom ključnih ambicija

Nakon što je u prosincu 2014. godine na nezadovoljstvo većine zastupnika Europskog parlamenta, Europska komisija povukla zakonodavni paket o kružnoj (cirkularnoj) ekonomiji iz svog programa, najavljujući pritom donošenje puno ambicioznijeg paketa, danas je predstavila novi revidirani prijedlog s kojim je potkopala i snizila ambicije. Klub zastupnika Zelenih/ESS-a i zastupnik ORaH-a Davor Škrlec zabrinuti su i razočarani takvim neočekivanim postupkom.

“Dok pozdravljamo činjenicu da je Komisija konačno izašla s revidiranim prijedlogom paketa o kružnoj ekonomiji, istovremeno smo zabrinuti što se planovi o njenoj implementaciji potkopavaju sniženim ambicijama. Bez učinkovitih i obvezujućih mjera koje će dovesti do bolje resursne učinkovitosti, i bez njegove integracije u Europski semestar, ovaj paket neće istinski doprinijeti održivom razvoju ” – objašnjava Škrlec.

Iako novi prijedlog uključuje dodatne elemente, Zeleni smatraju kako nedostaju ključni aspekti iz povučenog paketa, kao što je primjerice izostavljanje predloženog cilja u povećanju energetske učinkovitosti na europskoj razini od 30 %  do 2030. godine u usporedbi s razinom iz 2014. godine. Revidiran prijedlog je u suprotnosti s onim što je Komisija najavljivala kada je povukla paket i rekla da će izaći s puno ambicioznijim prijedlogom. Izgubili smo nepotrebno vrijeme i dobili snižene ciljeve koji neće dovoljno potaknuti prijelaz na kružnu ekonomiju na razini Europske unije, uvjereni su zastupnici iz redova Zelenih/ESS-a Europskog parlamenta.

“Posebno je zabrinjavajući prijedlog o pretvaranju otpada u energetsku sirovinu u kontekstu energetske unije. Našem gospodarstvu je potrebna prevencija u obliku pametnih ambalaža, više prenamjena proizvoda i recikliranja – održive inovacije umjesto povećanog spaljivanja. Novi prijedlog je također oslabio važne elemente u gospodarenju otpadom u usporedbi s prijašnjim paketom. Ciljevi za smanjenje onečišćenja mora i prekomjernog bacanja hrane su uklonjeni. DA inovacijama, NE spaljivanju!“ – rekao je Škrlec.

“Ambiciozniji prijedlog kružne ekonomije potaknuo bi inovacije u učinkovitijoj upotrebi resursa i štednji, što bi omogućilo otvaranje novih trajnih radnih mjesta u Europi. Kao što je i sama Komisija priznala, bolji eko-dizajn ambalaža, prevencija otpada i ponovno korištenje mogu stvoriti ogromne uštede za europska poduzeća, što je čak iznad svih dobrobiti za okoliš. Povećanje produktivnosti resursa za 30% do 2030. godine može povećati BDP za gotovo 1% i stvoriti 2 milijuna dodatnih radnih mjesta. To je ‘win-win’ scenarij i zbog toga je velika sramota što Komisija ne vidi kako povećati potencijal kružne ekonomije. Upravo ćemo na tome inzistirati u Europskom parlamentu.” – najavio je Škrlec.

Unutar novog paketa o kružnoj ekonomiji donesen je i novi prijedlog Direktive o gospodarenju otpadom u kojem je navedeno kako Hrvatska može dobiti dodatnih pet godina za prijelazno razdoblje prilagodbe obveznim ciljevima. Međutim, zastupnik Škrlec smatra kako to nije ‘grace period’ koji će se dogoditi sam po sebi, već se treba dobro obrazložiti zašto se ne može provesti i koje se mjere namjeravaju provesti.