Javno saslušanje o kontroverznom glifosatu i tajnim Monsantovim dokumentima u Europskom parlamentu

Na današnjem zajedničkom javnom saslušanju Odbora za poljoprivredu i ruralni razvoj te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta raspravljalo se o sigurnosti korištenja glifosata i Monsantovim dokumentima koji su procurili u javnost.

Dozvola za korištenje glifosata u Europskoj uniji istječe 31. prosinca. Budući da je ostalo još samo dva i pol mjeseca do isteka dozvole, napetost se povećava među poljoprivrednicima i proizvođačima pesticida. Postoji bojazan kako će njihovi prinosi znatno pasti zbog zabrane glifosata, aktivne tvari koja se nalazi u Monsantovom široko korištenom sredstvu za suzbijanje korova imenom Roundup. Kontroverznosti situacije dodatno su doprinijeli Monsantovi dokumenti, tzv. Monsanto papers, koji su procurili u javnost kao dio suđenja u SAD-u protiv spomenute agrokemijske korporacije.

“Riječ je o tajnim, internim dokumentima koji su sada objavljeni zahvaljujući više od 10 000 poljoprivrednika koji su Monsanto odveli na sud, optužujući spomenutu korporaciju da njihov herbicid na bazi glifosata uzrokuje razvoj karcinoma koji se zove ne-Hodgkinov limfom. Dokumenti otkrivaju različite strategije i taktike koje Monsanto koristi kako bi osigurao prodaju svog proizvoda Roundup usprkos jasnim opasnostima za ljude i za okoliš. Monsantovi dokumenti također su diskreditirali rad Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i neovisnost te agencije dovedena je u pitanje. Dovoljno je reći kako je Monsanto odbio prisustvovati današnjem javnom saslušanju u Europskom parlamentu, zbog čega je donesena odluka da se do daljnjeg Monsantovnim lobistima zabrani ulaz u Europski parlament. Oni koji ignoriraju pravila demokracije također gube svoja prava kao lobisti u Europskom parlamentu. Američke korporacije moraju prihvatiti nadzornu funkciju Parlamenta, što Monsanto ne može izbjeći. Postoje mnoge neizvjesnosti u procjeni štetnosti pesticida kao što je sporni glifosat. Monsanto se mora suočiti s pitanjima zastupnika u Europskom parlamentu i ne smije ometati proces razjašnjenja.” – rekao je zastupnik Zelenih/ESS-a i član Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta, Davor Škrlec.

Nacionalni stručnjaci iz država članica sastali su se 5. listopada kako bi raspravljali o prijedlogu Komisije za produženjem korištenja glifosata u Europskoj uniji na još 10 godina. Komisija je pozvala države članice koje nisu iznijele svoj stav na posljednjem sastanku u srpnju da objasne svoje stajalište o glifosatu.

“Tijekom sastanka zdravstvenih stručnjaka na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje, mnoge države, uključujući Njemačku, nisu se izjasnile o prijedlogu Komisije, dok se Francuska usprotivila produženju dozvole na još 10 godina, dok Poljska službeno podržava takvu mjeru. Italija je također izrazila svoje sumnje i istaknula kako su razgovori unutar njenog nacionalnog parlamenta o tom pitanju još uvijek u tijeku. Iza zatvorenih vrata, nekoliko zemalja, poput Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Španjolske, Danske, Švedske, Estonije, Bugarske i Latvije, rekle su da u načelu planiraju podržati obnovu proizvoda. Ostali, poput Grčke, Irske i Portugala, još uvijek su u procesu formiranja položaja. Zdravlje naših građana mora nam biti na prvom mjestu, stoga bi naša Vlada morala javno zauzeti stav protiv daljnje upotrebe glifosata.” – rekao je Škrlec.

Dodatni otpor produženju dozvole za glifosat pruža i Europska građanska inicijativa (ECI) koju je Europska komisija 6. listopada proglasila uspješnom. Inicijativa koja je pokrenuta početkom ove godine prikupila je potrebnih milijun potpisa građana Europske unije i poziva Europsku komisiju da državama članicama predloži zabranu glifosata, provede reformu postupka odobravanja pesticida i da na razini EU-a utvrdi obvezne ciljeve smanjenja upotrebe pesticida. Komisija će se sastati s organizatorima kako bi detaljno objasnili pitanja potaknuta inicijativom. Organizatori će imati priliku predstaviti svoju inicijativu na javnom saslušanju u Europskom parlamentu, a Komisija će u službenom odgovoru objasniti koje će mjere predložiti kao odgovor na građansku inicijativu te razloge poduzimanja ili nepoduzimanja mjera.

Više informacija

Međunarodna agencija za istraživanje raka (IARC) Svjetske zdravstvene organizacije upozorila je kako je glifosat kancerogen za životinje i “vjerojatno kancerogen” za ljude, što je u suprotnosti s donesenim mišljenjem Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) i Europske agencije za kemikalije (ECHA) koje tvrde kako je glifosat nekancerogen i siguran za korištenje. Sporna je činjenica kako je Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) za svoju procjenu glifosata koristila studiju znanstvenika čija se imena pojavljuju u Monsantovim internim e-mailovima po kojoj glifosat nije genotoksičan. Na temelju iznesenog stava spomenutih agencija, Europska komisija i dalje predlaže obnovu dozvole za korištenje glifosata na području Europske unije na još 10 godina.