Klimatske promjene – građani postaju svjesniji, a što je s vladama?

Iako i dalje postoje veliki izazovi u pregovorima o borbi protiv klimatskih promjena, jer nekoliko država odbija poduzeti veće napore kako bi svojom ulogom doprinijeli smanjenju zagađenja, mnogi važni pozitivni pomaci napravljeni su u posljednjih nekoliko dana, ali i tjedana.

Nedavna izjava pape Franje u enciklici o okolišu i najava tibetanskog duhovnog vođe Dalaj Lame u Glastonburyju ovog vikenda, privukle su pažnju mnogih. Posljednji potez pape Franje u poticanju rasprave o globalnom zatopljenju izuzetno je snažan; mnogi vjernici diljem svijeta shvatili su kako je potrebno puno više napora kako bi zaštitili naš planet. Svećenici koji drže govore u crkvama i njihova potpora u borbi protiv klimatskih promjena na kraju može pomoći u izgradnji kritične mase javne potpore kako bi se stvorio pritisak na političke lidere da konačno donesu nužne promjene. A neki učinci već su vidljivi: na tisuće aktivista marširalo je kroz Rim prošle nedjelje kako bi podržali Papu u njegovoj odluci o održavanju konferencije o klimatskim promjenama.

Zahvaljujući borbi nizozemske nevladine organizacije “Urgenda”, Sud u Nizozemskoj prošlog tjedna naredio je toj državi smanjenje emisija za 25 posto u roku pet godina kako bi zaštitio građane od klimatskih promjena. Na temelju trenutnih politika, Nizozemska će postići smanjenje emisija od samo 17 posto do 2020. godine, što je ispod postavljenih ciljeva od 25 do 40 posto za razvijene zemlje. Sud je odlučio kako Nizozemska mora učiniti više u izbjegavanju neposredne opasnosti uzrokovane klimatskim promjenama, a također i zbog svoje obveze da brine o zaštiti i poboljšanju životne okoline. Ovo je prva tužba za odgovornost o klimatskim promjenama u svijetu, što predstavlja veliki presedan za ostale države. Skupina aktivista u Belgiji već radi na postavljanju istih zahtjeva.

Ovog ponedjeljka ministri država diljem svijeta pridružili su se sastanku UN-a na visokoj razini o klimatskim promjenama u New Yorku, koji ima za cilj dati zamah i dodatni poticaj naporima za postizanje globalnog sporazuma u Parizu krajem godine, ali i kako bi se osigurao ozbiljan napredak u razvojnoj agendi. Put od Adis Abebe do New Yorka i konačno Pariza bit će ključan u globalnim naporima smanjenja siromaštva, postizanju održivog razvoja i očuvanja planeta za sadašnje i buduće generacije.

U svakom kutku planeta sve više i više građana postaje svjesno rizika i utjecaja klimatskih promjena na vlastiti život i sigurnost te zahtijevaju od svojih čelnika da odigraju veću ulogu. Uostalom, uloga vlade je prije svega da zaštiti svoje građane, a ne šaku privatnih interesa čija poslovanja prijete našoj budućnosti. Postoje brojna rješenja kako bi se preokrenuo trend, a potencijal ljudi je neograničen. Krenimo ga zato koristiti.

Izvor teksta: Stop Climate Change