Klimatske promjene: smanjenje emisija CO2 i financiranje inovacija s niskom razinom emisija ugljika

Zastupnici su usvojili nacrt zakona o reformi sustava trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS) koji će pomoći EU-u da ispuni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Nacrt zakona, koji je već neslužbeno dogovoren s Vijećem, ubrzao bi povlačenje dozvoljenih emisijskih jedinica dostupne na tržištu sustava trgovine emisijama stakleničkih plinova, koji pokriva oko 40% emisija stakleničkih plinova iz EU.

Zašto je potrebna reforma?

Dozvole za emisijske jedinice trenutno su iznimno jeftine, jer je potražnja za njima pala uslijed gospodarske krize dok je ponuda ostala stabilna. Suficit dozvola je u 2013. godini iznosio 2,1 milijardi, što je malo smanjeno u 2014. i onda još značajnije na 1,7 milijardi dozvola u 2015. te na 1,69 milijardi u 2016. Ta velika količina dozvola na tržištu po niskim cijenama ne potiče tvrtke na ulaganje u zelene tehnologije, što ide u potpunosti protiv cijele ideje da se pomoću sustava borimo protiv klimatskih promjena.

Reforma

Trenutna direktiva o ETS-u istječe 2020. godine. Cilj reforme je stvaranje i provođenje učinkovitog i stabilnog tržišta emisijama za razdoblje nakon 2020. s planovima za poboljšanje troškovno učinkovitih smanjenja emisija i ulaganja u niske emisije ugljika u skladu s obvezama iz Pariškog klimatskog sporazuma. Kako bi se podigle cijene, prijedlog uključuje brže postupno povlačenje količine dozvola za emisije, za 2,2 posto od 2021. u usporedbi s postojećim smanjenjem od 1,74 posto.

Dva nova fonda za ulaganja u prelazak na gospodarstvo s niskim emisijama ugljika

Za promicanje inovacija s niskom razinom emisija ugljika, zakon bi također uspostavio „fond za modernizaciju“ koji će pomoći osuvremenjivanju energetskog sektora u državama članicama EU s nižim prihodima i „inovacijskim fondom“ koji će pružati potporu inovacijama u području obnovljivih izvora usmjerenima na smanjenje emisija ugljika te projektima u području hvatanja i skladištenja ugljika.

Očuvanje industrije EU-a od rizika od istjecanja ugljika

Zakon također ima za cilj spriječiti “istjecanja ugljika”, tj. rizik da bi tvrtke mogle preseliti svoju proizvodnju izvan Europe zbog politika smanjenja emisija. Sektori s najvišim rizikom dobit će svoje naknade za emisijeske jedinice besplatno,dok će manje izloženi sektori dobiti 30%.

Sljedeći korak

Vijeće će morati I službeno usvojiti tekst, prije nego što se tekst objavi u Službenom listu EU-a.

Kontekst

Sustav EU-a za trgovanje emisijama postavlja ograničenje ukupne količine stakleničkih plinova koje mogu emitirati sektori obuhvaćeni sustavom. Unutar limita, tvrtke primaju ili kupuju emisijske kvote kojima mogu međusobno trgovati po potrebi.

Komisija je objavila prijedlog 15. srpnja 2015.

Reforma sustava trgovanja emisijama pomoći će EU-u da ispuni cilj smanjenja emisija stakleničkih plinova za najmanje 40% do 2030., štiteći industriju EU od rizika od istjecanja ugljika te će pomoći promicati inovacije i modernizaciju industrijskih i energetskih sektora EU-a od 2020.