Klub zastupnika Zelenih/ESS-a poziva na nastavljanje ambicija po pitanju onečišćenja plastikom

Zastupnici u Europskom parlamentu glasovat  će u srijedu, 24. listopada, o Prijedlogu direktive Europskog parlamenta i Vijeća o smanjenju utjecaja određenih plastičnih proizvoda na okoliš, tzv. Direktiva o plastici za jednokratnu upotrebu

Odbor za okoliš, javno zdravlje i sugurnost hrane (ENVI) usvojio je prije dva tjedna nacrt izvješća s prevladavajućom većinom. Izvješće je uvelike zadržalo razinu ambicije Komisije, te također dodalo nekoliko predmeta i materijala koji bi trebali biti zabranjeni ili smanjeni u upotrebi.

Komisija je predstavila svoj prijedlog u svibnju, predlažući zabranu određenih plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu, kao što su slamke, tanjuri, pribor za jelo te štapovi za balone. Nadalje je predstavila i proširenu odgovornost proizvođača za predmete poput spremnika za hranu, duhanske proizvode, vlažne maramice te balone. Dodatno predlaže i cilj prikupljanja boca za piće od 90%.

Iako je prijedlog iznenađujuće ambiciozan s obzirom na neodlučnost priznavanja plastičnog onečišćenja kao stvarnog problema, ENVI odbor se složio da bi trebalo ograničiti više proizvoda. Slijedom izmjena Kluba zastupnika Zelenih/ESS-a, nacrt izvješća ENVI odbora predlaže zabranu bilo kojeg proizvoda od opasne oxo-plastike koji se često reklamira biorazgradivim, no u stvarnosti se jednostavno fragmentira te u konačnici pretvara u mikroplastiku. Nadalje se predlaže zabrana malih plastičnih vrećica (osim kada je upotreba istih u higijenske svrhe ili za pakiranje određene hrane) te spremnika za piće i hranu izrađenih od ekspandiranog polistirena, kao i 35% obavezno recikliranog sadržaja boca za piće do 2025. godine.

Ovo ambiciozno izvješće je većinski usvojeno 51 glasom zastupnika Odbora iz svih osam političkih grupacija.

Glasovanje na plenarnoj sjednici

Europa treba snažno zakonodavstvo u borbi protiv onečišćenja plastikom. Iako je to jasno gotovo svim članovima ENVI odbora, u drugim odborima je očito snažno odupiranje održivim rješenjima. Apsolutno je nužno da Europski parlament pokaže ambiciju ostavljanja plastičnih predmeta za jednokratnu upotrebu u prošlosti. Europski građani ne mogu čekati da industrija shvati kako onečišćenje plastikom u morima, tlu i hranidbenom lancu predstavlja ozbiljnu prijetnju svima nama. Građani zahtijevaju hitno djelovanje.