Klub zastupnika Zelenih/ESS-a predao otvoreno pismo papi Franji

Predsjednici kluba zastupnika Zelenih/ESS-a, Rebecca Harms i Philippe Lamberts, predali su otvoreno pismo papi Franji tijekom njegovog današnjeg posjeta Europskom parlamentu u Strabourgu. U ime svih zastupnika kluba Zelenih/ESS-a iznijeli su svoju zabrinutost za trenutnu situaciju u svijetu. Iako se zalažu za sekularizam u političkim pitanjima, klub zastupnika Zelenih/ESS-a u Europskom parlamentu, kojemu pripada i zastupnik ORaH-a Davor Škrlec, svjesni su utjecaja kojeg Crkva kao ugledna i pouzdana institucija može vršiti nad prioritetnim problemima porasta nejednakosti i siromaštva te klimatskim promjenama.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a u svom pismu papi Franji izražava svoje maksimalno poštovanje prema svim religijskim mišljenjima i stavovima koji brane vrijednosti mira, ljudskog dostojanstva, socijalne solidarnosti i individualne slobode. Iz tog razloga smatraju nužnim izraziti svoju zabrinutost oko pozicije koju zauzima Katolička Crkva po pitanju žena, pogotovo u smislu njihove osobne slobode i reproduktivnih prava. Također su se u tom smislu osvrnuli i na nastavak osuđivanja homoseksualnosti iako neke od osobnih Papinih tvrdnji po ovom osjetljivom pitanju smatraju veoma ohrabrujućim.

Klub zastupnika Zelenih/ESS-a ističu kako su bili iznimno iznenađeni nizom seksualnih nasilja počinjenih unutar redova Katoličke Crkve, no što je još alarmantnije – činjenicom kako viši hijerarhijski redovi Crkve, ako ne sakrivaju, onda pokrivaju te iste zločine. Jednaka zabrinutost predana je i usporenom postupku prijave tih zločina, što uvelike otežava i usporava proces žrtvinog psihičkog oporavka. S obzirom na to da s Crkvom također dijele zabrinutost za nejednakosti i sudbine socijalno uskraćenih građana, Zeleni/ESS žele skrenuti Papinu pozornost na sve težu situaciju migranata i azilanata u većini europskih zemalja. Dokaz postojanja svih onih koji su napustili svoje domove te bili brutalno zlostavljani u novim sredinama sramotno je svjedočanstvo o rastu ljudske sebičnosti i cinizma te o udaljavanju nacionalnih vlada od europskih temeljnih i povijesnih načela ljudskih prava. Smatraju neprihvatljivim da se ekonomska kriza i sigurnosna zabrinutost koriste kao izgovori u svrhu opravdavanja organiziranog neznanja o nužnosti univerzalnosti ljudskih prava. Na kraju, u svom pismu Zeleni/ESS osvrnuli su se na sve veći globalni porast vjerskog fanatizma te sličnim skupinama religijsko-političkog određenja koji uzrokuju vjerske napetosti i nerijetko otvorene sukobe u Europi i izvan njenih granica.

U svom obraćanju zastupnicima Europskog parlamenta, papa Franjo istaknuo je važnost alternativnih izvora energije u zaštiti okoliša. Njegova poruka europskim građanima jest veće zalaganje za ekologiju uz poziv da čuvamo Zemlju koja je dana čovjeku. Trebamo biti svjesni, podsjeća Papa, da nismo gospodari, već samo čuvari naše planete. U hijerarhiji svjetskih problema siromaštvo je pri samom vrhu. Ne možemo dopustiti da se umire od gladi dok se hrana baca – svjetskoj poljoprivredi je potrebna reforma. Stavljajući u središte ljudsko dostojanstvo, radni uvjeti bi u svakom trenutku trebali omogućiti čovjeku ostvarivanje njegove osnovne potrebe zasnivanja i uzdržavanja obitelji.